zondag 1 april 2018

Tussen de regels #86

Elke zondag lees je in Tussen de regels het boekennieuws van de afgelopen week. Deze week kom je meer te weten over de Hebban Luisterboek Award, het Boekenweekgeschenk van volgend jaar en de Astrid Lindgren Memorial Award.* De Amerikaanse schrijfster Jacqueline Woodson heeft de Astrid Lindgren Memorial Award 2018 voor literatuur voor kinderen en jonge volwassenen gewonnen. De ALMA wordt jaarlijkse toegekend en is 's werelds grootste prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. In totaal werden 235 kandidaten uit 60 landen voorgedragen voor deze prestigieuze prijs.

* Hebban maakte donderdag de longlist van hun Luisterboek Award 2018 bekend. Op de lijst staan 24 voorlezers en 24 schrijvers. De winnaar wordt bekendgemaakt op de slotdag van de week van het Luisterboek die begint op 19 mei.

* Afgelopen donderdag overleed Anita Shreve op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. De Amerikaanse schrijfster is vooral bekend van romans als Vallend licht en Het gewicht van water.

* Het Boekenweekgeschenk van 2019 wordt geschreven door Jan Siebelink. De schrijver brak in 2005 bij het grote publiek door met zijn roman Knielen op een bed violen, waarvan maar liefst 600 000 exemplaren werden verkocht. De 84ste editie van de Boekenweek zal plaatsvinden van 23 tot en met 31 maart 2019.

* De nabestaanden van Harry Mulisch kunnen op beide oren slapen. De in 2010 overleden schrijver ligt volgens een Nederlandse rechter wel degelijk in een legaal geruimd graf. Daar was eerder twijfel over ontstaan nadat een man had ontdekt dat er recentere overledenen liggen op de plek waar vroeger zijn familieleden lagen. De man klaagde de gemeente aan, maar krijgt nu dus ongelijk.

* Thrillerschrijver Pieter Aspe gaat op eigen houtje verder met uitgeverij Aspe NV, eerder een imprint van uitgeverij Manteau en Standaard Uitgeverij. Samen met boezemvriend en cartoonist Marec zal hij in de toekomst zelf zijn Van In-boeken uitbrengen. Hij nodigt zijn lezers ook uit om aandeelhouder te worden van Aspe NV. Wie een som inlegt, kan lid worden van de Loge van Marec.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten