zondag 25 maart 2018

Tussen de regels #85

In Tussen de regels verzamel ik elke zondag de laatste boekennieuwtjes voor je. Met deze week in de hoofdrol: Sonny Boy en het konijn van Amerikaans vicepresident Mike Pence.


* De bestseller Sonny Boy van Annejet van der Zijl verschijnt volgend jaar ook in de Verenigde Staten. De Amerikaanse uitgeverij AmazonCrossing bemachtigde de vertaalrechten van het boek, maakte uitgeverij Querido bekend. Sonny Boy verscheen eerder al in het Bulgaars, Duits, Italiaans, Spaans, Tsjechisch, Turks en Zweeds. In 2011 werd het eveneens verfilmd. Vanaf 1 mei zal ook de vertaling van De Amerikaanse prinses in de V.S. te verkrijgen zijn.

* Aaibaar is Amerikaanse vicepresident Mike Pence allerminst, maar zijn konijn, dat luistert naar de fantastische naam Marlon Bundo, is dat wel. De pr-machine begon op volle toeren te draaien een het konijn van de vice-president kreeg een eigen Instagram- en Twitteraccount. Pence' dochter Charlotte schreef nu ook een boek over het konijn, haar moeder zorgde voor de illustraties. Maar John Oliver, presentator van de satirische nieuwsshow Last week tonight, kwam de dag voor Marlon Bundo’s A day in the life of the vice president zou verschijnen met een parodie op de proppen: A day in the life of Marlon Bundo, geschreven door comédienne Jill Twiss. De twee boeken vechten nu om de eerste plek in de top drie van Amazon. Op dit moment staat het boek van Jill Twiss op de eerste plek, gevolgd door de audioversie ervan. De familie Pence moet zich voorlopig tevreden stellen met een derde plaats.

* Arjen van Veelen heeft met zijn debuutroman Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken de Homerusprijs 2018 gewonnen. Die is bestemd voor de auteur van het Nederlandstalige boek dat volgens de jury het beste een brug weet te slaan tussen de Klassieke Oudheid en het heden. De prijsuitreiking vindt plaats op 14 april, de laatste zaterdag van de Week van de Klassieken, in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

* Afgelopen maandag was het tien jaar geleden dat Hugo Claus overleed. Om de herinnering aan de auteur levend te houden konden luisteraars van Radio 1 stemmen op "de schoonste van Claus", hun favoriete Claus-zin. "Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer, en altijd anders", een zin uit de gedichtencyclus Oog om oog, werd uiteindelijk de winnaar.

* Eergisteren overleed thrillerauteur Philip Kerr, bekend van de Bernie Gunther-boeken. Zijn uitgeverij meldde het trieste nieuws gisteren op Twitter. Kerr werd 62 jaar oud en laat een vrouw en drie kinderen achter. Toen ik het nieuws vernam, moest ik spontaan denken aan dat gesigneerde exemplaar van De vrouw van Zagreb in mijn boekenkast. Dat wordt weer echt zo'n boek om te koesteren.

Welk(e) boek(en) zal jij je leven lang koesteren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten