zondag 18 maart 2018

Tussen de regels #84

Deze week heb ik weer heel wat leuke boekennieuwtjes voor je verzameld. Wat dacht je van de allereerste uitreiking van De Inktvinger bijvoorbeeld? Of de nieuwe Hendrik Groen? 


* De Hugo's, de nieuwe boekenprijzen van de VRT, zullen door het leven gaan als de LangZullenWeLezen-trofeeën. Dat maakt de VRT donderdag bekend. De naamsverandering komt er na overleg met de organisatoren van de Amerikaanse Hugo Awards, die jaarlijks worden uitgereikt worden aan de beste science fiction- of fantasywerken. Om verwarring te vermijden past de VRT nu dus de naam aan. De oorspronkelijke naam van de trofeeën verwees naar schrijver Hugo Claus.

* LangZullenWeLezen is tegelijk de naam van een nieuwe boekencommunity die de openbare omroep lanceert op 30 april. Daarbij hoort ook een gelijknamig forum waar lezers inspiratie vinden en zelf hun leeservaringen en favoriete boeken kunnen delen, samen met tien bekende leesambassadeurs waaronder Sofie Lemaire, Friedl' Lesage en Michel Wuyts. Ik ben benieuwd hoe het er in de praktijk allemaal zal uitzien en of dit (bij mijn weten) eerste Vlaamse leesplatform een waardige tegenhanger wordt voor Goodreads en Hebban.

* Op 5 juni verschijnt Leven en laten leven, de derde roman van bestsellerauteur Hendrik Groen. Dat liet uitgeverij Meulenhoff woensdag weten. Na Pogingen iets van het leven te maken en Zolang er leven is, komt er dus een derde fictieve dagboek uit dat zich afspeelt in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. Ook de tv-serie was in Nederland een doorslaand succes. 

* Een advocaat die het nalatenschap van Harper Lee beheert heeft de producent van de aankomende Broadway-uitvoering van To Kill a Mocking Bird aangeklaagd. Het script van scenarioschrijver Aaron Sorkin zou teveel afwijken van de Amerikaanse klassieker uit 1960. De musical moet in november in première gaan.

* Een Britse start-up heeft een braille e-reader ontwikkeld. Het bedrijf noemt de Canute 360 zelf een Kindle voor blinden. De exacte prijs is nog niet bekend, maar het apparaat zou goedkoper zijn dan de nieuwste iPhone.

* Het kinderboek De Club van Lelijke Kinderen van Koos Meinderts wordt verfilmd. De opnames staan gepland voor deze zomer, waarna de film in februari 2019 te zien moet zijn in de bioscopen. De cast wordt binnenkort bekendgemaakt.

* Jeroen Olyslaegers heeft de nieuwe literaire jongerenprijs De Inktvinger gewonnen voor zijn roman Wil. De Inktvinger is de Vlaamse voortzetting van De Inktaap. De boeken die genomineerd worden, zijn telkens de winnaars van de voornaamste literaire prijzen (Fintro Literatuurprijs, Libris Literatuur Prijs en ECI Literatuurprijs). Honderden Vlaamse scholieren kozen Wil dus als hun favoriete boek van het afgelopen jaar, nog voor de De tolk van Java van Alfred Birney en Rivieren van Martin Michael Driessen. Nederlandse scholieren verkozen deze laatste tot winnaar van De Inktaap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten