dinsdag 6 maart 2018

Het verhaal van Elisa en Bob

Elisa is 84 jaar. Ze woont in een rusthuis in Antwerpen en haar wereldje is klein geworden. Haar geheugen laat haar steeds vaker in de steek. Maar haar herinneringen aan Bob, haar buurjongen van toen ze jong was, zijn nog altijd levendig. Net zoals die aan het kindje dat ze van hem kreeg en gedwongen moest afstaan. 

Bijna zeventig jaar later is ze verliefder dan ooit en staan die momenten nog steeds in haar geheugen gegrift. Of toch niet? Haar drie dochters hebben tot voor kort nog nooit een woord over Bob gehoord, laat staan over een kindje. Zou het kunnen dat Elisa zoiets heel haar leven verzwegen heeft? Of zijn het louter hersenspinsels van dementerende vrouw?


Mirke, Nele en Siona zijn drie jonge vrouwen die samen het audiocollectief SCHIK vormen. Ze kennen elkaar van de opleiding Woordkunst in Antwerpen. Daar hadden ze les van Carry, de oudste dochter van Elisa. Wanneer ze hun oud-docent over Bob horen vertellen, is hun nieuwsgierigheid gewekt. Hier willen ze het fijne van weten. 

Hun zoektocht brengt hen naar oude archieven, kloosters, geheugenexperten en de diepste krochten van Elisa's geest. Keer op keer lijkt hun onderzoek op een dood spoor te zitten. Bob bestaat helemaal niet. Elisa heeft helemaal geen kind van hem gekregen, weggestopt in één of ander klooster. Denken ze. Maar dan vinden ze weer een nieuw lijntje om te volgen en gaan ze nog verder mee in Elisa's herinneringen.

In een podcast van zes afleveringen volg je als luisteraar de zoektocht van de drie dames, de verzuchtingen van Elisa om Bob nog één keer te zien. Misschien op haar vijfentachtigste verjaardag? Bob is als een goed opgebouwde detective, alleen is er geen moord of misdaad in het spel. Alleen maar herinneringen van een oude vrouw waarin wel eens een kern van waarheid zou kunnen schuilen. De gesprekken met Elisa geven een uniek kijkje in de geest en het opvallend rijke gevoelsleven van een dementerende vrouw. Duiding van experts maakt het allemaal nog boeiender. 

Ik kreeg kippenvel, pinkte een traantje weg, hoopte vurig dat Bob echt bestond én gevonden zou worden. Zelden heb ik zo meegeleefd met een verhaal als met dat van Elisa. En Bob, natuurlijk. Want dit is ook zijn verhaal.


Ook luisteren naar Bob? Dat kun je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten