zondag 11 februari 2018

Tussen de regels #79

Elke zondag staat het laatste boekennieuws voor je klaar. Deze week onvrede over de Gentse stadsbibliotheek De Krook en de Man Booker Prize én - ter compensatie van al die onvrede - bibliotheekmedewerkers met gevoel voor humor.* De Gentse stadsbibliotheek De Krook heeft zich de woede van de lokale, onafhankelijke boekhandelaars op de hals gehaald. De komende drie jaar zal de bibliotheek alle nieuwe Nederlands-, Frans- en Duitstalige boeken bij Standaard Boekhandel aankopen, inclusief alle kinder- en jeugdboeken. Een gemiste kans om lokale handelaars te steunen, zo klinkt het.

* Ook de beslissing, vier jaar geleden, om de Britse Man Booker Prize open te stellen voor auteurs uit de VS en andere Engelstalige landen, blijft voor onvrede zorgen. Dertig Engelse uitgevers willen de prijs terug voorbehouden voor auteurs uit Groot-Brittannië, Ierland en het Gemenebest. In open brief drukken ze hun vrees uit voor een "homogene literaire toekomst". Sinds de verandering van het reglement won geen enkele Britse auteur nog de Man Booker Prize. 

* Misdaadschrijver Jo Claes won afgelopen week de vijftiende Hugo De Keyzerprijs. Journalist Hugo De Keyser overleed ruim vijftien jaar geleden in Leuven. Om zijn herinnering in ere te houden, reikt de Leuvense Persclub sinds 2004 deze prijs uit aan een persoon of organisatie die het leven in Leuven in het voorbije jaar aangenamer gemaakt heeft. "Hij heeft met de creatie van Thomas Berg de stad Leuven op de criminele kaart gezet. Los van de boeken is het universum rond Thomas Berg geleidelijk een eigen leven gaan leiden, met bijvoorbeeld speciale wandelingen. Door de rake beschrijvingen van de historische binnenstad, zijn de boeken een uitstekend middel om daar kennis mee te maken.", aldus de voorzitter van de Leuvense Persclub.

* Bibliotheekmedewerkers, saai? Nee hoor. Ze kunnen verrassend grappig en gevat uit de hoek komen. Dat bewijzen deze foto's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten