woensdag 14 februari 2018

RECENSIE | Mijn beeld van jou - Susan van Eyck

Emma is begin dertig en lijkt alles voor elkaar te hebben – al jaren dezelfde vriend, haar carrière uitgestippeld – tot ze Boris tegen het lijf loopt. Deze fotograaf zet haar veilige wereld op zijn kop als ze halsoverkop verliefd op hem wordt. Maar net als er voorzichtig een vonk overgeslagen lijkt te zijn, bezweert hij haar dat hij het niet waard is om haar leven voor overhoop te gooien en is hij opeens verdwenen. Waarom wil Boris niet dat Emma voor hem kiest? En kan Emma nog terug naar haar veilige leventje, of gaat ze op zoek naar antwoorden?


In eerste instantie was het vooral het thema fotografie dat me aansprak bij Mijn beeld van jou. Pas later zag ik dat het in de markt gezet wordt als een aanrader voor lezers van Jojo Moyes. En hé, dat ben ik! Dus toen moest ik dit boek wel lezen.

In Mijn beeld van jou speelt Emma de hoofdrol. Ze is een jonge dertiger die alles voor elkaar lijkt te hebben. Dan ontmoet ze Boris, een gepassioneerde fotograaf. Hij zet haar aan het denken, wakkert haar lang verloren gewaande liefde voor fotografie weer aan. Ze worden halsoverkop verliefd op elkaar. Maar dan verdwijnt Boris opeens en wordt het duidelijk dat hij haar niet alles over zichzelf heeft verteld.

Na hun eerste ontmoeting ontwikkelt Emma's band met Boris zich razendsnel. Een beetje té snel voor mijn gevoel. Binnen een paar dagen heeft ze haar vertrouwde leventje overboord gegooid en haar vriend verlaten voor iemand die ze amper kent. Hun relatie voelde daardoor wat geforceerd en ik had niet onmiddellijk een klik met de personages.

Pas in de tweede helft van het boek begon Emma's verhaal me echt te raken. Haar onvoorwaardelijke liefde voor Boris, de band met haar dementerende oma en de vriendschap tussen Boris en zijn jeugdvriend Wout kropen langzaam maar zeker onder mijn huid. Zo pinkte ik aan het einde onverwacht toch nog een traantje weg.

Mijn beeld van jou is redelijk voorspelbare feelgood, maar met een rauw randje. De thematiek is zwaar en beladen, maar toch tovert Susan van Eyck ook regelmatig een glimlach op mijn gezicht. In dit opzicht gaat de vergelijking met Jojo Moyes dus wel op.


Mijn beeld van jou
Susan van Eyck
Aantal pagina's: 304
ISBN 9789026143786
Uitgeverij De Fontein (november 2017)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten