zondag 28 januari 2018

Tussen de regels #77

Elke zondag verzamel ik in Tussen de regels het boekennieuws van de afgelopen week. Zo krijgt Nederland een nieuwe literaire prijs en werd de laatste VSB Poëzieprijs uitgereikt.


* Nederland krijgt er een nieuwe grote literaire prijs bij: de Sybren Poletprijs. De prijs voor experimentele literatuur is vernoemd naar de in 2015 overleden dichter, schrijver en essayist Sybren Polet. Het prijzengeld van maar liefst 35 000 euro wordt betaald uit Polets nalatenschap. De prijs zal iedere drie jaar worden toegekend.

* Het literaire tijdschrift Das Magazin houdt er na zeven jaar mee op. Dat kondigt de verantwoordelijke uitgeverij Das Mag zelf aan. Het nummer dat in februari verschijnt, zal het allerlaatste zijn. Het aantal abonnees is altijd blijven stijgen, maar de ambities van de uitgevers reiken verder.

* Afgelopen woensdag overleed sciencefiction- en fantasyschrijfster Ursula Le Guin op 88-jarige leeftijd. Le Guin is vooral bekend van haar boekenreeks Earthsea (Aardzee) en van The left hand of darkness uit 1969 (De linkerhand van het duister).

* De Amsterdamse dichter Joost Baars heeft donderdag de laatste VSB Poëzieprijs gewonnen. Hij werd bekroond voor zijn debuutbundel Binnenplaats. De VSB Poëzieprijs voor Baars is de laatste, maar er komt een soort doorstart dankzij twee nieuwe sponsors. Hoe de nieuwe prijs zal heten is nog niet bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten