zondag 17 december 2017

Tussen de regels #73

Deze week heb ik weer een hoop boekennieuwtjes verzameld: over de archieven van Gabriel García Márquez, de P.C. Hooft-prijs, Jennifer Lawrence en J.K. Rowling bijvoorbeeld.


* Dankzij het Amerikaanse Harry Ransom Center, onderdeel van de universiteit van Texas, is zowat de helft van het 27.000 pagina's tellende digitale archief van Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez gratis online te raadplegen. Er rust nog altijd auteursrecht op de werken, maar de familie van de overleden auteur gaf toch toestemming. De beroemde Texaanse bibliotheek schafte ook al de archieven van de Britse schrijver Ian McEwan en van de Nobelprijswinnaars J.M. Coetzee en Kazuo Ishiguro aan.

* Jos Geysels, Belgisch Minister van Staat, wordt de juryvoorzitter van de ECI Literatuurprijs 2018. Hij neemt het voorzitterschap over van Thom de Graaf.

* De Franse schrijver en Nobelprijswinnaar Claude Simon zou vandaag geen uitgever meer vinden. Een bewonderaar die - anoniem - vijftig pagina's uit Simons Le Palace naar 19 uitgevers stuurde, kreeg geen enkel positief antwoord. Twaalf uitgevers wezen het werk af, zeven lieten zelfs niks van zich horen. Het werk van Simon wordt gekenmerkt door ellenlange, meanderende zinnen van soms wel een pagina lang. Eén redacteur was van oordeel dat de "eindeloos lange zinnen de lezer volledig doen afhaken."

* De P.C. Hooft-prijs 2018 werd afgelopen week toegekend aan Nachoem Wijnberg. De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor poëzie en wordt uitgereikt op donderdag 24 mei 2018.

* Dimitri Verhulst is, samen met schrijver A.L. Snijders en terrorismedeskundige Beatrice de Graaf, genomineerd voor Taalstaatmeester 2017. Volgens het NPO Radio 1-programma De Taalstaat behoren de drie tot de rij personen die zich dit jaar het beste hebben uitgedrukt in gesproken en/of geschreven woord. De winnaar wordt op 30 december bekend gemaakt.

* Jennifer Lawrence gaat de hoofdrol spelen in een verfilming van de bestseller Burial Rites (De laatste rituelen) uit 2013, een waargebeurd verhaal over de laatste vrouw die publiekelijk werd geëxecuteerd. 

* J.K. Rowling is dinsdag toegetreden tot de prestigieuze Orde van de Broeders van de Eer. De Britse schrijfster werd op het twintigste jubileum van haar eerst boek op Buckingham Palace door prins William geëerd vanwege haar bijdrage aan de literatuur en filantropie. Ze treedt daarmee toe tot een select groepje, want er kunnen altijd maar 65 mensen tegelijk lid zijn van de Orde. Andere leden zijn onder anderen Stephen Hawking, Vera Lynn, John Major en Desmond Tutu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten