dinsdag 14 november 2017

RECENSIE | Historische verhalen: Korte verhalen uit de Gouden Eeuw - Diverse auteurs

De Gouden Eeuw, wat een tijd! Wie heeft er geen beeld bij? Hoog opgetuigde driemasters, in linie zeilend, vurend uit de bakboordkanonnen. Schatrijke kooplieden die op de Amsterdamse beurs, zwetend en handenwringend, hun kapitaal investeren in de risicovolle specerijhandel. Schepen van de WIC die varen op ruige zeeën, oorlogvoerend en handelend in mensen. Predikanten die galmend en met brede armgebaren de nieuwe leer verkondigen. Het volk dat ploetert en foetert alsof de Gouden Eeuw niet bestaat.

In deze bundel vindt u verhalen die de diversiteit van de Gouden Eeuw goed weergeven. Van een patriciër die een dodo koopt tot een vrouw die tot slaaf gemaakt wordt en van een arme stenensjouwer uit Amsterdam tot een schilder die werkt in opdracht van het koninklijk huis.


Historische verhalen: Korte verhalen uit de Gouden Eeuw is het resultaat van een schrijfwedstrijd. Naast de drie winnaars zijn er nog achttien andere verhalen opgenomen in deze bundel.

Diversiteit als sleutelwoord
Het boek bestaat uit historische kortverhalen die zich allemaal afspelen rond de zeventiende eeuw, de zogenaamde Gouden Eeuw. Deze setting is verder ook zowat het enige dat ze gemeen hebben. Diversiteit is zonder meer het sleutelwoord in deze bundel. Verschillende schrijvers zorgen voor een veelheid aan stijlen. Ook de onderwerpen en hoofdpersonages zijn heel uiteenlopend. Sommige verhalen zijn spannend, andere dan weer ronduit tragisch. Nu eens speelt het verhaal zich af in de Nederlanden, dan weer in exotischer oorden als Korea of Suriname.

Alles kan en alles mag
Het fijne aan een verhalenbundel is dat je er die verhalen kunt uitpikken die jou interessant lijken. Maar je kunt ze ook allemaal lezen. Allemaal na elkaar of door elkaar. Het is maar wat jij leuk vindt of waar jij tijd voor hebt. Een ander voordeel is ook dat als één verhaal je niet zo ligt, je bij het volgende gewoon een nieuwe kans krijgt. Elk verhaal is als een schone lei.

Context en extra leestips
Bij historische romans en verhalen vraag ik me dikwijls af in hoeverre de schrijver zich aan de feiten gehouden heeft en wat hij/zij er rond verzonnen heeft. In dit geval werd ik op mijn wenken bediend. Na elk verhaal volgt een korte toelichting over de historische context en worden feiten van fictie gescheiden. Tegelijk krijg je extra leestips over het betreffende onderwerp. Een fijne toevoeging.

Historische verhalen: Korte verhalen uit de Gouden Eeuw is een gevarieerde verhalenbundel over een razend interessante periode uit de geschiedenis. Personages, schrijfstijlen en locaties zijn heel divers en zullen een ruim publiek aanspreken. Deze bundel is zeker een aanrader voor liefhebbers van historische fictie.


Historische verhalen: Korte verhalen uit de Gouden Eeuw
Diverse auteurs
Aantal pagina's: 242
ISBN 9789082642629
Uitgeverij Historische verhalen (oktober 2017)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten