zondag 29 oktober 2017

Tussen de regels #66

Elke zondag staat het laatste boekennieuws voor je klaar. Deze week kan uiteraard de Boekenbeurs niet ontbreken, maar je leest ook meer over de ware identiteit van Shakespeare, de Hugo's en exclusieve content voor Kobo Plus-abonnees.


* De jaarlijkse hoogdagen voor boekenwurmen aller landen zijn weer aangebroken! Vanaf vandaag kun je naar de Boekenbeurs in Antwerpen. Het thema van dit jaar is Boek & Beeld. Van 29 oktober tot en met 5 november en van 9 november tot en met 12 november kun je je ogen uitkijken bij meer dan negentig standhouders met 92 000 verschillende titels.

* De Jan Campert-stichting deelde afgelopen week zijn literaire prijzen uit. Dichteres Marije Langelaar heeft de Jan Campert-prijs 2017 gekregen voor haar gedichtenbundel Vonkt. Jeroen Olyslaegers won met Wil de F. Bordewijk-prijs 2017 en Annet Schaap kreeg voor haar boek Lampje de Nienke van Hichtum-prijs 2017.

* De genomineerden voor de NS Publieksprijs 2017 zijn bekendgemaakt. Mijn verhaal van Johan Cruijff, De wereld volgens Gijp van Michel van Egmond en Judas van Astrid Holleeder zijn bij de genomineerden. Ook De levens van Jan Six van Geert Mak, Huidpijn van Saskia Noort en Thomas Dekker van Thijs Zonneveld zijn genomineerd. Op 22 november wordt in De Wereld Draait Door de winnaar bekend gemaakt.

* De VRT lanceert een eigen boekenprijs: De Hugo's, naar Hugo Claus uiteraard. Er komen tien Hugo's, een voor elk VRT-merk, van Klara tot Sporza. De eerste Hugo's worden in november volgend jaar uitgereikt. De openbare omroep wil met de boekenprijs niet alleen de beste boeken bekronen, maar ook lezen promoten bij een breed publiek. Dat de prijs uit "eeuwige roem en een passend kunstwerk" bestaat, viel niet in goede aarde bij Jeroen Olyslaegers. Zijn reactie op de Hugo's lees je hier.

* Over de ware identiteit van William Shakespeare doen al decennialang de wildste geruchten de ronde. Hij zou eigenlijk een vrouw zijn, of een groepje schrijvers in plaats van één persoon. Academicus Alexander Waugh beweert nu dat hij kan bewijzen dat Shakespeare eigenlijk Edward de Vere was, de 17e graaf van Oxford. Waugh stelt al zijn bewijs vanavond voor in het Globe Theatre in Londen.

* Het komende Boekenweekgeschenk, Gezien de feiten van Griet Op de Beeck, wordt ook uitgegeven in het Fries en wel onder de titel Mei it each op de feiten. Het is voor het eerst dat een Boekenweekgeschenk in het Fries uitkomt. Je krijgt het boekje cadeau bij aankoop van 12.50 euro aan Nederlandstalige boeken tijdens de Boekenweek (van zaterdag 10 tot en met zondag 18 maart 2018).

* Amper 3.3% van alle boeken die in 2016 Vlaanderen verkocht werden, werden aangeschaft bij een zelfstandige boekhandel. Een opvallende 56% werd gekocht bij een keten zoals Standaard Boekhandel en één op drie boekenaankopen gebeurde via het internet of in het warenhuis. Geen bemoedigende cijfers voor mensen die - net zoals ik - dromen van een eigen boekenwinkel...

* Kobo Plus, de abonnementsdienst van Kobo en bol.com, gaat in de toekomst ook exclusieve content aanbieden. Zo zal o.a. thrillerauteur Linda Jansma een serie schrijven speciaal voor Kobo Plus-abonnees. 

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Een logische stap of oneerlijke concurrentie voor boekhandels?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten