zondag 8 oktober 2017

Tussen de regels #63

Er viel de afgelopen week weer heel wat te beleven in boekenland. Zo werden de Gouden Griffel, de Debuutprijs én natuurlijk ook de Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt.* #LaatsteVlog, het nieuwste boek van schrijfster Carry Slee, wordt verfilmd. Het boek, dat in september verscheen, gaat over relevante thema’s zoals vloggen en 'grooming'. #LaatsteVlog moet volgend najaar in de bioscopen te zien zijn, zo maakte productiehuis Just Productions donderdag bekend.

* De Gouden Griffel, de prijs voor het beste Nederlandse kinderboek, gaat naar Naar het noorden van Koos Meinderts. "Meinderts maakt de steeds hevige honger en kou voelbaar in schrijnende scènes, pijnlijke details en krachtige zinnen. Het is een prachtig boek met gedurfd slot waarin Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft", aldus de jury. In juni van dit jaar werd het boek al beloond met een Zilveren Griffel in de categorie vanaf negen jaar.

* De Britse auteur Kazuo Ishiguro, bekend van The Remains of the Day en Never Let Me Go, volgt Bob Dylan op als laureaat voor de Nobelprijs voor Literatuur. Hij klopt zo favorieten als Haruki Murakami en Margaret Atwood.

* De Franse schrijfster en actrice Anne Wiazemsky is donderdag op zeventigjarige leeftijd overleden aan een slepende ziekte. Wiazemsky schreef zo'n vijftien romans, allemaal met een autobiografische stempel. Kind van de oorlog is één van haar bekendste werken.

* Binnenkort verschijnt in ruim vijftig landen een graphic novel gebaseerd op het dagboek van Anne Frank. De graphic novel is een initiatief van het Anne Frank Fonds in Bazel dat met deze uitgave een jonger publiek wilt bereiken.

* Filosofe Alicja Gescinska heeft afgelopen dinsdag in Antwerpen de Debuutprijs 2017 ontvangen voor haar roman Een soort van liefde. De Debuutprijs wordt uitgereikt aan het beste van oorsprong Nederlandstalige debuut voor volwassenen van een Vlaamse auteur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten