zondag 1 oktober 2017

Tussen de regels #62

Tussen de regels staat deze week bijna volledig in het teken van kinderboeken. Naast de exodus bij uitgeverij Querido is er gelukkig ook nog leuk kinderboekennieuws te melden.


* Hét nieuws van de afgelopen week was ongetwijfeld de onthulling van Griet Op de Beeck. Bij De Wereld Draait Door getuigde ze openlijk over het misbruik uit haar kindertijd dat ze pas recent ontdekte. In haar nieuwe roman Het beste wat we hebben, het eerste deel van een trilogie, is incest het centrale thema. Toch is het geen autobiografie, beklemtoont Op de Beeck.

* Begin deze week stapten 30 kinderboekenschrijvers op bij uitgeverij Querido nadat de voltallige redactie ontslag had genomen. Vrijdag raakte bekend dat er nog eens meer dan 30 schrijvers volgen. Onder hen bekende namen als Guus Kuijer, Bibi Dumon Tak, Toon Tellegen, Francine Oomen, Anna Wolz en Bart Moeyaert. Deze laatste lichtte zijn besluit toe in De wereld vandaag op Radio 1. Er ontstond onenigheid naar aanleiding van een geplande verhuizing die de volwassenenpoot van Querido (ondergebracht bij Singel Uitgeverijen) en de kinderpoot (ondergebracht bij WPG Uitgevers) uit elkaar zou trekken.

* Goed nieuws voor alle fans van The King of Rock and Roll. Eén van de grootste hits van Elvis Presley wordt verwerkt tot prentenboek. Presley's ex-vrouw Priscilla brengt dit najaar Love Me Tender uit. Met het project hoopt ze ook een jongere generatie bekend te maken met het werk van Presley. Volgens de uitgever wordt het "een hartverwarmende ode aan de speciale band tussen kinderen en de volwassenen die van hen houden en voor ze zorgen - of dat nu ouders zijn, grootouders, adoptie-ouders, tantes, ooms of voogden."

* Eén op drie antieke boeken of manuscripten die in ons land verkocht worden, gaan naar buitenland. Dat onderzocht veilinghuis Arenberg Auctions. Tien jaar geleden was dat nog maar een vijfde. Twintig jaar geleden vertrokken slechts één op tien verkochte boeken naar het buitenland. Volgens het veilinghuis is dit louter een vaststelling en geen noodkreet: “De boekenmarkt is altijd een erg internationale markt geweest. Er worden veel boeken aan buitenlandse verzamelaars en instellingen verkocht, maar het omgekeerde is evenzeer waar. Dit is dus geen culturele afvoer.”

* Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van de boekverfilming van Het Zakmes (Sjoerd Kuyper) verschijnt er een nieuwe editie met tekeningen van Gouden Penseel-winnares Alice Hoogstad. De nieuwe editie is vanaf morgen te koop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten