donderdag 12 oktober 2017

RECENSIE | Te waar om mooi te zijn - Roxanne Wellens

Het jonge leven van Othello valt stil als zijn zus Minthe zelfmoord pleegt. Ze wilde absoluut vrij zijn, zonder compromissen. Dat ideaal kon ze in het leven niet bereiken, daarom koos ze voor de dood, die ze de ultieme vrijheid noemt. Maar klopt dat wel? Othello is vastbesloten vrijheid te vinden in de onverwachte kronkels van het leven zelf. Tot de liefde op zijn pad komt.


Te waar om mooi te zijn is het opvallende debuut van de amper negentienjarige Roxanne Wellens. Ze verloor zelf twee van haar grootouders door suïcide en weet dus waarover ze schrijft. In dit boek speelt Othello de hoofdrol. Zijn zus Minthe heeft pas zelfmoord gepleegd. Hij zondert zich af en duikt in de lievelingsboeken van Minthe om troost en antwoorden te vinden. Dan verneemt hij dat Minthe een doos met spullen voor hem heeft achtergelaten in de Zwitserse psychiatrische instelling waar ze zichzelf van het leven beroofde. Samen met zijn nieuwe huisgenoot Rowan reist Othello af naar Zwitserland in de hoop hier de antwoorden te vinden waar hij naar op zoek is.

Volwassen en puur
Wat is het ongelooflijk dat zo'n jong meisje zo'n boek kan schrijven. Dat was eigenlijk het eerste wat in mijn hoofd opkwam toen ik begon te lezen. Te waar om mooi te zijn is geen typische young adult. Het boek bulkt van symboliek, filosofische overpeinzingen en verwijzingen naar de wereldliteratuur. Tegelijk is het een heel volwassen en puur verhaal. Ondanks de zware thematiek vertelt Roxanne ook een hoopvol verhaal over jezelf vinden, over de liefde vinden, de waarheid vinden.

Veel toeval, weinig connectie
Het hoofdpersonage is goed uitgewerkt. Je leert hem en zijn drijfveren goed kennen, ook al krijg je daar maar 168 pagina's de tijd voor. Minthe daarentegen blijft doorheen het hele verhaal een raadsel. Ik was graag meer te weten gekomen over haar karakter en wat er aan haar zelfmoordpoging voorafging. Nu voelde ik geen enkele connectie met haar en bleef het ook na Othello's zoektocht gissen. Ook het einde vond ik wat te vergezocht en de schrijfster doet te veel beroep op toeval om alle eindjes aan elkaar te knopen. Jammer, want de rest van het verhaal is bijzonder in zijn ingetogenheid.

Te waar om mooi te zijn is een atypische young adult die niet iedereen zal aanspreken. Als je houdt van een diepzinnig, puur verhaal met veel filosofische overpeinzingen en verwijzingen naar de literatuur, dan is dit boek zeker iets voor jou.


Te waar om mooi te zijn
Roxanne Wellens
Aantal pagina's: 168
ISBN: 9789045121291
Uitgeverij Querido (mei 2017)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten