woensdag 18 oktober 2017

RECENSIE | De Geesten van Ter Welle - Karen Dierickx

Drie eeuwenoude geesten die in het kasteel Hof ter Welle gewoond hebben doen hun verhaal.

Catalina legt uit waarom ze in de zeventiende eeuw met haar tien maanden oude broer hun geboortedorp moest ontvluchten en hoe ze bescherming vonden op Hof ter Welle bij de familie Del Plano, een adellijk geslacht van Spaanse afkomst.

Corneel vertelt op zijn beurt waarom hij als dertienjarige jongen wegliep van Hof ter Welle en zijn toevlucht zocht bij de Hollanders in Fort Liefkenshoek. Zo raakte hij betrokken bij de Slag bij Kallo, die slecht voor hem afliep.

Ten slotte is er Johanna, de dochter van de heer van Ter Welle. Zij werd grootgebracht door Catalina en groeide op met Corneel. Nooit heeft ze begrepen waarom hij hen de rug toekeerde en de kant van de Hollanders koos. Nu, als geest, komt ze eindelijk te weten wat Catalina al die tijd voor haar heeft verzwegen.


In De Geesten van Ter Welle spreken drie eeuwenoude geesten van overleden kasteelbewoners de lezer/bezoeker toe. Vrees niet, ze hebben geen kwaad in de zin. Ze willen je alleen hun verhaal vertellen. In het eerste deel komt Catalina aan het woord. Wanneer haar moeder verdacht wordt van hekserij vlucht ze met haar broertje naar Antwerpen. Uiteindelijk komt ze als kindermeisje van de rijke Spaanse familie Del Plano op kasteel Hof ter Welle terecht, waar ze de rest van haar leven zal blijven en een innige band zal ontwikkelen met de kinderen Johanna en Christina. 

Daarna neemt Corneel het woord, het kleine broertje van Catalina. Hij groeit samen met Johanna en Christina op in Hof ter Welle. Wanneer hij dertien is, loopt hij weg van huis en raakt niet lang daarna betrokken bij de Slag om Kallo, een beslissing die hem fataal zal worden. 

In het laatste deel spreekt Johanna de lezer toe. Zij heeft nooit begrepen waarom Corneel, haar zielsverwant, wegliep. Tot aan haar dood draagt ze zijn herinnering diep in haar hart. Als geest krijgt ze eindelijk de antwoorden waar ze zolang naar gezocht heeft.

Sterke vrouwelijke personages
Karen Dierickx schreef deze YA ter gelegenheid van de heropening van het pas gerestaureerde Hof ter Welle in Beveren. Archeologische vondsten wijzen uit dat het kasteel al bewoond was rond 1250, maar de geesten uit het boek leefden er zo'n kleine vierhonderd jaar later. Van de drie geesten heeft Johanna Del Plano ook echt bestaan. Gek genoeg was het net dit deel dat het minste indruk op me maakte. Ik had vooral een klik met de jonge, onafhankelijke Catalina. Zij past perfect in het rijtje  met sterke vrouwelijke personages uit de andere boeken van Karen: Rosalie uit Wat niemand weet en Margrietje uit Halve helden.

Historische feitjes en details
In het boek wordt een minder bekend, maar ontzettend interessant stukje vaderlandse geschiedenis belicht. Zoals we van de schrijfster gewoon zijn, schetst ze ook dit keer weer een goed beeld van het leven in die tijd. De Tachtigjarige Oorlog, de Inquisitie, heksenvervolgingen en de invloed van de Katholieke kerk spelen een belangrijke rol in het leven van de personages. Daarnaast gunt ze de lezer een kijkje in de besloten wereld van een hofhouding. Af en toe merk je dat er opvallend veel historische feitjes en details over het kasteel en de omgeving vermeld worden, zonder dat dit het verhaal vertraagt.

De Geesten van Ter Welle is een originele YA over een minder bekende historische periode. Als elk monument/museum zo'n bijpassend boek had, zouden ze veel meer (jonge) bezoekers trekken, daar ben ik van overtuigd.


De Geesten van Ter Welle
Karen Dierickx
Aantal pagina's: 220
ISBN 9789461317445
Uitgeverij Van Halewyck (september 2017)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten