zondag 24 september 2017

Tussen de regels #61

Een nieuwe zondag betekent een nieuwe Tussen de regels! Deze week o.a. nieuws over A.F.Th. van der Heijden en Renate Dorrestein, maar ook over de Emmy's en het Claus-herdenkingsjaar.


* A.F.Th. van der Heijden en uitgeverij De Bezige Bij gaan uit elkaar. Beide partijen raakten het niet eens over "de zakelijke en creatieve aspecten" van nieuw te publiceren werk. Volgens de uitgeverij betekent dat dat er bij De Bezige Bij geen nieuw werk meer van Van der Heijden zal verschijnen.

* Het prentenboek Tangramkat van illustrator Martijn van der Linden is afgelopen woensdag bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. Het boek won eerder ook al een Zilveren Griffel.

* Renate Dorrestein heeft niet lang meer te leven. Dat vertelde ze in een interview met de Volkskrant. Bij de 63-jarige schrijfster werd een grote slokdarmtumor ontdekt. Ze kreeg ondertussen chemo en bestraling waardoor de tumor kromp, maar genezing is niet meer mogelijk. Ondanks alles gaat ze gewoon door met schrijven. 

The Handmaid’s Tale, een dramaserie gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Margaret Atwood, sleepte vorige week zondag maar liefst vijf Emmy’s in de wacht, onder andere in de categorie voor beste dramaserie. Ook Big Little Lies, de miniserie met Nicole Kidman en Reese Witherspoon, gebaseerd op Grote kleine leugens van Liane Moriarty, viel in de prijzen. Ze ontvingen de Emmy voor beste miniserie en Nicole Kidman sleepte de prijs voor beste actrice in een miniserie in de wacht.

* In maart 2018 zal het precies tien jaar geleden zijn dat Hugo Claus door euthanasie uit het leven stapte. Drie expo’s in Brussel en Antwerpen zullen de schrijver herdenken. Het Letterenhuis in Antwerpen pakt uit met Hugo Claus. Achter de maskers, een expo vol foto's en uitvergrote tekstfragmenten. Nog in Antwerpen nodigt het Maurice Verbaet Center kunstenaar Pjeroo Roobjee, ooit een goeie vriend van Claus, uit. Hij mag een selectie maken uit het plastische en schilderoeuvre van de schrijver. Ook Bozar in Brussel zet in op een grootscheepse Claus-expo: Con amore.

* Een zeldzame eerste uitgave van Harry Potter en de Steen der Wijzen is in de Verenigde Staten voor een recordbedrag geveild. Het boek bracht bijna 68.000 euro op.


Voor welk boek zou jij veel geld over hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten