zaterdag 16 september 2017

RECENSIE | Gebroken - B.A. Paris

Het begon op die avond in het bos. Cass Anderson stopte niet om een vrouw te helpen, en nu is die vrouw dood. Vermoord. Sindsdien vergeet ze steeds meer: waar ze haar auto heeft geparkeerd, of ze haar medicijnen heeft ingenomen, waarom ze een kinderwagen bestelde ook al heeft ze geen baby. Wat ze niet kan vergeten is de vrouw die ze misschien had kunnen redden en het verschrikkelijke schuldgevoel. En de telefoontjes van iemand die zwijgt. Er is iemand die haar in de gaten houdt...


Over Achter gesloten deuren, de eerste thriller van B.A. Paris, las ik zoveel positieve recensies dat ik niet kon wachten om opvolger Gebroken te lezen toen die in mijn Bookchoice-verzameling verscheen.

Wanneer Cass Anderson op een avond naar huis rijdt van een feestje met collega's, ziet ze op een verlaten bosweg een vrouw geparkeerd staan. Ze stopt, maar de vrouw geeft haar niet de indruk dat ze hulp nodig heeft, dus uiteindelijk rijdt ze weer door. De volgende dag ziet ze dat de vrouw de nacht niet overleefd heeft. Ze werd gruwelijk vermoord teruggevonden in haar wagen en Cass had haar kunnen redden. Ze wordt overmand door schuldgevoelens. Na de moord begint Cass steeds meer te vergeten. Ze verlaat het huis zonder haar handtas, vergeet waar ze haar auto geparkeerd heeft, bestelt dure spullen zonder dat ze het zich kan herinneren, ... Paniek overmant haar wanneer ze denkt aan haar jongdemente moeder en ze is er zeker van dat haar hetzelfde lot te wachten staat. Alsof dat alles nog niet genoeg is, krijgt ze ook nog zwijgtelefoontjes die haar de stuipen op het lijf jagen. 

Gebroken is in wezen een klassieke zoektocht naar de dader, maar dan met een twist. De karakters zijn beperkt in aantal, maar prima uitgewerkt. Het onbetrouwbare hoofdpersonage laat je twijfelen, zoeken, nadenken. Samen met Cass ga je steeds meer aan haar mentale gezondheid twijfelen. Ze verliest haar grip op de werkelijkheid en dat is voor de lezer even vermoeiend als voor haar. De zwijgtelefoontjes, de vergeetachtigheid en de smoesjes om dit laatste te camoufleren volgen elkaar in een razend tempo op en geven je amper ademruimte.

Tot op een net iets te gemakkelijk kantelmoment. Vanaf dan beginnen de puzzelstukjes langzaam op hun plaats te vallen en wanneer ze dat doen, verbaas je je over de genialiteit en tegelijk de eenvoud van de plot. Achteraf bekeken is die eigenlijk bedrieglijk simpel, maar in mijn naïviteit had ik helemaal niet door wie het op Cass gemunt heeft. 

Dit boek is zonder twijfel één van de meest verrassende thrillers die ik dit jaar las. Ik kon niet stoppen met lezen en werd helemaal opgeslokt door het verhaal. Jep, Gebroken komt ongetwijfeld in mijn favorietenlijstjes van 2017!


Gebroken
Oorspronkelijke titel: The Breakdown (Vertaald door Ireen Niessen)
B.A. Paris
Aantal pagina's: 358
ISBN 9789026339394
Uitgeverij Ambo|Anthos (juli 2017)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten