dinsdag 22 augustus 2017

RECENSIE | Het vorige meisje - J.P. Delaney

Na een verschrikkelijke gebeurtenis is Jane toe aan een nieuwe start, in een nieuwe woning. Een lange zoektocht leidt haar naar een huis in Folgate Street. Ze wordt verliefd op het bijzondere gebouw en is zeer gecharmeerd van de beroemde architect, waardoor ze een aantal vreemde regels op de koop toe neemt: er mogen geen boeken, geen foto's en geen persoonlijke eigendommen worden meegenomen.

Dan hoort Jane van de onverwachte dood van de vorige huurster, Emma, die verrassend veel op haar leek. Terwijl ze de waarheid probeert te achterhalen, volgt ze onbewust dezelfde bewegingen, neemt ze dezelfde beslissingen, ontmoet ze dezelfde mensen, en ervaart ze dezelfde angst als het vorige meisje...


In Het vorige meisje volgen we de lotgevallen van Jane en Emma, twee vrouwen die in de ban raken van een bijzonder huis aan Folgate Street, Londen. Emma toen, Jane nu. Ze hopen dat het huis hen kan helpen om een traumatische gebeurtenis te verwerken, dus nemen ze de vele regels die er aan verbonden zijn voor lief. Jane ontdekt dat dat voor Emma verkeerd afliep en gaat zelf op onderzoek uit. In haar zoektocht naar de waarheid raakt Jane verstrikt in een web van leugens zodat ze niet ziet dat het met haar dezelfde kant opgaat.

Naast Jane en Emma speelt vooral het futuristische huis aan Folgate Street een belangrijke rol in het verhaal. Het intelligente gebouw pikt alles op wat er in de vrouwen omgaat en beïnvloedt hen in die mate dat ze hun gedrag eraan gaan aanpassen. (Het feit dat boeken in het huis verboden zijn, maakt het helemaal eng!)

En dan is er nog Edward Monkford, de excentrieke architect van de woning. Hij is een vreemde, doch intrigerende man. Alleszins voor de vrouwen in het boek. Ik zag wel de aantrekkingskracht van de gebouwen die hij ontwerpt, maar niet van hem als persoon. Integendeel. Af en toe kreeg ik het idee dat de auteur zich heeft laten inspireren door Christian Grey uit Vijftig tinten grijs, ook al blijven de erotische scènes uiterst beperkt en wordt er in de meeste gevallen netjes omheen geschreven.

Korte hoofdstukjes, steeds wisselend van perspectief, drijven de spanning snel op en zorgen voor een gejaagd leestempo. Acties van Emma en Jane beginnen door elkaar heen te lopen, ook omdat ze zoveel op elkaar lijken. Uiteindelijk zitten ze zo vast in hun eigen web van leugens en trauma's, dat ze niet zien wie of wat het op hen gemunt heeft. Als buitenstaander heb je daar natuurlijk wél zicht op en ik had Emma en Jane het liefst door elkaar geschud en hen tot rede gebracht.

De achterflap belooft een waanzinnige ontknoping, maar daar denk ik toch anders over. Voor mij was het einde verwarrend en frustrerend. Een beetje teleurstellend ook, als je kijkt naar de rest van de plot, die met momenten ronduit geniaal te noemen is. Ik bleef met te veel vragen achter en had het idee dat de schrijver een aantal puzzelstukjes vergat op hun plaats te leggen.


Het vorige meisje
Oorspronkelijke titel: The Girl Before (Vertaling door Cecile de Hoog)
J.P. Delaney
Aantal pagina's: 352
ISBN 9789023466963
Uitgeverij Cargo (augustus 2017)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten