zondag 30 juli 2017

Tussen de regels #55

Wie denkt dat het komkommertijd is, heeft het mis! In boekenland valt er altijd wel wat te beleven. Wacht dacht je van de longlist van de Man Booker Prize, een 'flybrary', een nieuw literair duo en nooit meer huiswerk?


* Op EasyJet-vluchten kunnen kinderen voortaan gebruik maken van 'flybraries' - flying libraries. In de bibliotheek zitten boeken als Peter Pan en Alice in Wonderland. Kinderen kunnen aan boord beginnen met lezen en de boeken dan downloaden op een smartphone of tablet om later verder te lezen.

* Nog tot en met 19 augustus kun je stemmen op de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel. Er staan nog zes bibliotheken op de shortlist, één in elke Vlaamse provincie en eentje in Brussel. Half september kennen we de winnaar.

* Uitgeverij Das Mag lanceert een nieuw literair duo. Dit najaar komen Herman Koch en Wanda Reisel met Of heb ik het verzonnen? Het boek draait om hun levenslange band waar blinde vriendschap en gezonde concurrentie elkaar afwisselen, aldus de uitgeverij.

* Een boek van Nelson Mandela's lijfarts over de laatste jaren van de Nobelprijswinnaar voor de Vrede en Zuid-Afrikaanse oud-president is uit de rekken gehaald. Volgens de uitgever gebeurde dit uit respect voor de familie, nadat die geklaagd had dat er te veel persoonlijke details vermeld werden.

* Afgelopen week werd de longlist van de Man Booker Prize 2017 bekend gemaakt. Op de lijst staan dertien boeken van bekende auteurs als Zadie Smith en Colson Whitehead. De volledige lijst kun je o.a. hier terugvinden. In september wordt de lijst ingekort tot zes boeken. Op 17 oktober weten wie de prijs in de wacht sleept.

* Ook deze zomer gaan vierentwintig Belgische en Nederlandse podiumdichters per bus door de Lage Landen. Van 4 tot en met 13 augustus rijden ze, ondertussen al voor de derde keer, met een rode oldtimerbus naar tien Belgische en Nederlandse steden om daar hun dichtkunsten te laten horen. De poëziebus gaat naar Rotterdam, Leiden, Leeuwarden, Zwolle, Breda, Brussel, Sint-Niklaas, Herentals, Sint-Truiden en Antwerpen. Alle optredens zijn gratis. 

* Nooit meer huiswerk. Het is een droom van talloze kinderen. Voor zo'n 20 000 lagere schoolkinderen in Florida komt deze droom ook echt uit. De directrice van de scholengroep vervangt het dagelijkse huiswerk door twintig minuten lezen. De kinderen zullen zelf hun boeken mogen uitzoeken, bijgestaan door leerkrachten.

Welk boek zou jij uitgekozen hebben in de lagere school?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten