zondag 16 juli 2017

Tussen de regels #53

Ook deze week verzamelde ik de laatste boekennieuwtjes voor je: Peter Verhelst schrijft het Poëziegeschenk, er komt een nieuwe Nero-strip aan en Saskia de Coster stapt over naar Das Mag.


* De bekroonde Nederlandse kinderboekenschrijfster Miep Diekmann overleed eerder deze week op 92-jarige leeftijd. Ze stopte al met schrijven in 1990, maar met boeken als De dagen van Olim won ze verschillende boekenprijzen.

* Hanna Bervoets verovert stap voor stap Europa. Haar pas verschenen roman Fuzzie verschijnt binnenkort ook in Duitsland en Ivanov in Frankrijk.

* De Vlaamse dichter, schrijver en regisseur Peter Verhelst schrijft het Poëziegeschenk in 2018. Het thema is theater en het motto is "Uitstromend, in het pluche van de zaal". De Poëzieweek start op 25 januari.

* Midden oktober verschijnt een nieuw album van de bekende stripreeks Nero. De zeven vloeken wordt een hommage aan de overleden striptekenaar Marc Sleen, getekend door Kim Duchateau. Of er nog meer Nero-albums zullen verschijnen is nog niet bekend.

* Auteur Saskia de Coster geeft haar volgende boek bij de jonge Nederlandse uitgeverij Das Mag, en niet bij uitgeverij Prometheus, die haar vorige romans publiceerde. Ook Mizzi van der Pluijm, de invloedrijkste uitgeefster van Atlas Contact, kondigde recent aan over te stappen naar de concurrentie bij Das Mag.

* Duitsland heeft sinds kort zijn eigen kopie van het Griekse Parthenon. Honderdduizend verboden boeken sieren de zuilen. Bezielster van het project is de Zuid-Amerikaanse kunstenares Marta Minujín, die het kunstwerk omdoopte tot het Parthenon van verboden boeken. Met het tien meter hoge monument klaagt de vrouw wereldwijde boekencensuur aan, en dat op de plaats waar de nazi’s in 1933 honderden boeken verbrand hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten