zondag 9 juli 2017

Tussen de regels #52

Zondag = boekennieuwsdag! Deze week een paar internationale literaire prijzen, een positieve wetswijziging in het Europese Parlement en de allereerste kinderkoran.* Stefan Hertmans is ook in Zwitserland in de prijzen gevallen met zijn gevierde roman Oorlog en Terpentijn. De 66-jarige auteur heeft de Spycher literatuurprijs gewonnen. De jury bekroont Hertmans voor de manier waarop hij historische thema's met een actueel karakter met gevoel voor precisie en empathie beschrijft, luidt het bij de organisatie.

* Dankzij een wetswijziging die donderdag werd goedgekeurd in het Europese Parlement zullen blinden, slechtzienden en mensen met een leesstoornis makkelijker toegang krijgen tot aangepaste boeken in braille, groot lettertype of audioversie. Ze zullen in de toekomst geen toestemming meer moeten vragen aan auteursrechthouders om hun boeken, kranten, tijdschriften en andere werken in een aangepast formaat ter beschikking te stellen. Ze zullen ook gemakkelijker werken uit andere landen kunnen lezen of beluisteren.

* Een kinderbijbel kennen we allemaal al lang, maar binnenkort verschijnt ook de allereerste Nederlandse kinderkoran. Nederlander Abdulwahid van Bommel werkte twee jaar aan het geïllustreerde boek met toegankelijke verhalen. De Koran, uitleg voor kinderen is verschenen bij uitgeverij Parthenon. 

* Afgelopen donderdag is de Premio Strega, de belangrijkste literatuurprijs in Italië, uitgereikt aan Paolo Cognetti voor zijn roman De acht bergen. Hij werd vorige maand ook al bekroond met de Premio Strega Giovani, deze prijs wordt toegekend door studenten van 16 tot 18 jaar. Het is de eerste keer dat beide prijzen aan hetzelfde boek worden toegekend. De Nederlandse vertaling verschijnt op 7 september a.s. bij Uitgeverij De Bezige Bij.

* Zoals je ondertussen waarschijnlijk wel weet ben ik fan van luisterboeken. Daarom deed ik een tijdje geleden ook mee aan het grote Luisterboekenonderzoek van Hebban. De resultaten zijn nu gebundeld in een toffe infographic.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten