zondag 2 juli 2017

Tussen de regels #51

Naar goede gewoonte staat het laatste boekennieuws weer voor je klaar! Deze week o.a. de shortlist van de Europese Literatuurprijs, de winnaar van Write Now! en de wel heel uitgebreide boekencollecties van beroemdheden.* De Hongaarse auteur László Krasznahorkai (De melancholie van het verzet), de Italiaanse Margaret Mazzantini (Schittering), de Britten Max Porter (Verdriet is een ding met veren) en Zadie Smith (Swing Time), en de Duitse Juli Zeh (Ons soort mensen) zijn geselecteerd voor de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2017. De prijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in 2016 in Nederlandse vertaling is verschenen. Op 2 november kennen we de winnaar.

* Als je denkt dat jouw boekencollectie de pan uit swingt, moet je zeker eens kijken naar de verzamelingen van beroemdheden als Karl Lagerfeld, George Lucas of Nigella Lawson. Of duw de cijfers onder de neus van diegenen die durven beweren dat je al genoeg boeken hebt!

* De Amsterdammer Kyrian Esser is in Rotterdam uitgeroepen tot winnaar van Write Now!, de jaarlijkse Nederlands-Vlaamse schrijfwedstrijd voor jongeren onder de vierentwintig jaar. De jury prees het verhaal Grote lijnen, kleine mannen van de 24-jarige Esser vanwege het inlevingsvermogen en de mooie, verzorgde taal. De tweede prijs ging naar de Nijmegenaar Laurens Duyts (22). De uit Heverlee afkomstige Mattijs Deraedt (23) werd derde met een achttal gedichten.

* Michael Bond, de geestelijke vader van het schattige Beertje Paddington is afgelopen week overleden op 91-jarige leeftijd. Hij schreef vijfentwintig boeken over de lotgevallen van het kleine beertje dat door zijn tante Lucy van Peru naar Engeland gestuurd wordt en daar geadopteerd wordt door de familie Brown.

* Twintig jaar nadat Harry Potter en de steen der wijzen voor het eerst verscheen, komt er nu ook een Schotse editie op de markt. Hoewel de vertaling nog niet helemaal klaar is, hebben de uitgeverij en de vertaler Matthew Fitt de eerste zinnen van het boek al bekendgemaakt: "Mr and Mrs Dursley, o nummer fower, Privet Loan, were prood tae say that they were gey normal, thank ye awfie muckle. They were the lest fowk ye wid jalouse wid be taigled up wi onythin unco or ferlie, because they jist widnae hae onythin tae dae wi joukery packery like yon."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten