dinsdag 11 juli 2017

RECENSIE | Een meisje loos - Ton van der Lee

Breda, juni 1625. Na de Bredase capitulatie weet de zeventienjarige Krijntje de stad ternauwernood te ontsnappen, de rest van haar familie overleeft de nacht niet. Berooid vlucht Krijntje naar Amsterdam. Ze vindt werk als keukenhulpje, maar het logement van haar bazin Brecht blijkt geen nette herberg. 

Krijntje ziet haar kans schoon als ze hoort over het gebrek aan huwbare vrouwen in Batavia. Een gezond Hollands meisje zou daar gemakkelijk een rijke koopman aan de haak kunnen slaan, wordt haar gezegd. Om haar droom te kunnen verwezenlijken en aan het benauwde Nederland te ontsnappen besluit ze vermomd als man aan te monsteren op een voc-schip. Op zoek naar avontuur overzee belandt ze uiteindelijk zelfs in Japan. 

Tegelijkertijd bereiden ook Jan Pieterszoon Coen en zijn vrouw zich voor op hun reis naar de Oost. Admiraal Coen kijkt uit naar zijn tweede termijn als gouverneur, maar zijn terugkeer ligt politiek zeer gevoelig.


Zoals je ondertussen al wel weet ben ik fan van de historische romanreeks van Ambo|Anthos. Stuk voor stuk verhalen boordevol avontuur en met een sterke vrouw in hoofdrol. In Een meisje loos is die rol weggelegd voor Krijntje Blomme. Na de Bredase capitulatie in 1625 weet zij als enige van haar gezin de stad te ontvluchten. Ze komt in Amsterdam terecht, maar het leven in de herberg waar ze als keukenhulpje werkt, is niet veel beter dan in Breda. Wanneer ze hoort dat er in Batavia een gebrek is aan huwbare Nederlandse vrouwen, ziet ze haar kans schoon en scheept ze vermomd als matroos in op een VOC-schip. Na een barre reis komt ze uiteindelijk aan in de Oost, maar al gauw merkt ze dat het leven daar ook zo zijn uitdagingen voor haar in petto heeft. 

Op hetzelfde moment bereidt de beruchte Jan Pieterszoon Coen zijn vertrek naar Batavia voor. De Admiraal heeft een tweede termijn als gouverneur voor ogen, maar dat ligt politiek erg gevoelig. Krijntje noch Coen kunnen vermoeden dat hun paden elkaar weldra zullen kruisen.

In Een meisje loos mixt Ton van der Lee historische feiten met fictie. Hij werpt licht op het roemrijke verleden van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, maar schuwt ook de donkere bladzijden uit de Nederlandse koloniale geschiedenis niet wanneer hij over Coens wreedheden schrijft. Door de hoofdstukken vanuit zijn perspectief, krijg je een goed beeld van zijn motivaties en de politieke intriges bij de VOC.

En dan is er natuurlijk Krijntje, om wie het allemaal draait in dit boek. Wat een fantastisch personage is zij! De manier waarop ze vecht voor een beter leven is bewonderenswaardig en gaandeweg kreeg ik ontzettend veel sympathie voor haar. Soms vergat ik gewoon dat ze een fictief personage is, zo kwam ze tot leven. Ook de rijke omschrijvingen van de omgeving en de inwoners van Batavia gaven me het gevoel dat ik er zelf bij was. De geur van kruiden en specerijen, het ruisen van de zee, de felle kleuren en de exotische dieren - ik werd helemaal meegesleept.

Een meisje loos is de perfecte mix van geschiedenis en fictie. De beeldende omschrijvingen en een vleugje romantiek maken het geheel compleet.


Een meisje loos
Ton van der Lee
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789026335624
Uitgeverij Ambo|Anthos (januari 2017)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten