zondag 25 juni 2017

Tussen de regels #50

Vandaag staat de vijftigste editie van Tussen de regels klaar! Met o.a. Emma Watson die boeken achterlaat in Parijs en Herman Brusselmans die tegen heel wat schenen schopt met zijn column over Anouk.


* Deze week werden de winnaars van de Zilveren Griffels en Penselen bekend gemaakt. De Griffeljury bekroonde zeven kinderboeken met een Zilveren Griffel, de vakprijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte twee Zilveren Penselen en twee Zilveren Paletten uit.

Boeken beloond met een Zilveren Griffel
Tot zes jaar
Siens hemel – Bibi Dumon Tak (Querido’s Kinderboeken Uitgeverij)
Tangramkat – Maranke Rinck (Uitgeverij Lemniscaat)

Vanaf zes jaar
Kinderen met een ster – Martine Letterie (Uitgeverij Leopold)
Naar het noorden – Koos Meinderts (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren)

Vanaf negen jaar
Alaska – Anna Woltz (Querido’s Kinderboeken Uitgeverij)

Informatief
T.rex Trix in Naturalis – Daan Remmerts de Vries (Uitgeverij Leopold)
Baby’tje in mama’s buik – Bette Westera (Uitgeverij Gottmer)

Boeken beloond met een Zilveren Penseel
Tangramkat – Martijn van der Linden (Lemniscaat)
Omdat ik je zo graag zie – Milja Praagman (De Eenhoorn)

Boeken beloond met een Zilveren Palet
Circusnacht – Mattias De Leeuw (Lannoo)
Kek iz tak – Carson Ellis (Leopold)

* Donderdag stelde niemand minder dan Karin Slaughter haar nieuwe boek Goede dochter voor in Kortrijk. Bij de presentatie vertelde ze dat haar carrière in het begin niet van een leien dakje liep. Eerst vond ze geen agent om haar boek - een historische roman - aan de man te brengen bij uitgevers en toen ze eindelijk een agent had, wilde geen enkele uitgeverij haar boek uitgeven. Tot haar agent haar aanraadde om eens een thriller te schrijven...

* Actrice Emma Watson houdt van literatuur, zoveel is duidelijk. Zo heeft ze haar eigen feministische leesclub en laat ze in samenwerking met The Book Fairies boeken achter in wereldsteden. Deze week liet ze in Parijs honderd exemplaren van Margaret Adwoods The Handmaid's Tale achter. Sinds de verkiezing van Trump kent deze dystopische roman een revival in de Verenigde Staten.

* Herman Brusselmans is niet bang om tegen een paar schenen te schoppen in zijn boeken en columns. Dat bewees hij deze week weer. In een column voor Nieuwe Revu trekt hij fel van leer tegen de Nederlandse zangeres Anouk, "een blonde del die weigert de pil te slikken", aldus Brusselmans. Ver onder de gordel volgens de ene, grappig volgens de andere. Brusselmans zelf noemde het op de radio een stilistische oefening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten