zondag 18 juni 2017

Tussen de regels #49

Ook vandaag staat er weer een goedgevulde Tussen de regels voor je klaar: met o.a. de Man Booker International Prize, een prachtige achttiende-eeuwse bibliotheek en ongetwijfeld het vuilste boekennieuws van de week.* De Israëlische auteur David Grossman heeft met zijn boek Komt een paard de kroeg binnen de prestigieuze Man Booker International Prize gewonnen. Stefan Hertmans haalde als eerste Belg ooit de longlist met Oorlog en Terpentijn, maar haalde helaas de shortlist niet.

* Kan een robot literatuur schrijven? Ronald Giphart gaat het de komende maanden uittesten. Hij probeert samen met een slimme machine tot een literair meesterwerk te komen. De computer wordt gevoed met grote hoeveelheden voorbeelddata om hem te trainen. Het resultaat van dit coauteurschap wordt in november gepubliceerd.

* Zaterdag 24 juni is Dag van de Vlaamse Misdaadauteur bij Standaard Boekhandel. In de provincie Antwerpen vinden de hele dag lezingen, workshops en signeersessies plaats. Het volledige programma kun je hier terugvinden.

* In het Oost-Vlaamse Kruishoutem werd vorige donderdag jeugdauteur Marc de Bel gevierd. Uitgeverij Van Halewyck organiseerde zonder medeweten van de schrijver een huldeavond om zijn dertigjarige schrijverschap te vieren. Ook werd hij die avond officieel ereburger van zijn geboortedorp.

* Naar aanleiding van een tip van nabestaanden ontdekte een Brusselse veilingmedewerker een volledig intacte achttiende-eeuwse privébibliotheek in Bouillon. Na de dood van de eigenaar - een Franse intellectueel die tijdens de Franse revolutie naar Bouillon vluchtte - werd de deur van de bibliotheek dichtgetrokken om pas recent weer geopend te worden. De unieke collectie zeldzame boeken gaat dinsdag onder de hamer.

* En tot slot ongetwijfeld het vuilste boekennieuws van de afgelopen week: In de bibliotheek van Halle zijn ze op zoek naar de mysterieuze 'boekenkakker'. Drie woensdagen op rij deed een onbekende een grote boodschap op boeken en een cd die later werden teruggevonden op het toilet. Tot de vandaal gepakt is, blijft het toilet dus gesloten.


Wat is het gekste dat jij ooit terugvond tussen een bibliotheekboek?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten