zondag 30 april 2017

Tussen de regels #43

Afgelopen week kwamen er weer heel wat leuke en interessante boekennieuwtjes voorbij. Zo werden de winnaars van de Kinder- en Jeugdjury bekend gemaakt, net zoals het Prentenboek van het jaar 2018 en de genomineerden voor de C. Buddingh'-Prijs.


* De genomineerden voor de 28ste editie van de C. Buddingh’-Prijs zijn bekendgemaakt. Binnenplaats van Joost Baars, Röntgenfotomodel van Vicky Francken, De geluiden van Paul Meeuws en Anagrammen van een blote keizer van Tijl Nuyts maken kans op de prijs voor beste Nederlandstalige poëziebundel. De winnaar kennen we op 1 juni. Vorig jaar won Marieke Rijneveld met haar debuutbundel Kalfsvlies.

* In november verschijnt in de Verenigde Staten Goodbye Christopher Robin, een film over het leven van A.A. Milne en het ontstaan van Winnie de Poeh. Wanneer de film bij ons te zien zal zijn is nog niet bekend. 

* Om voorlezen te stimuleren krijgen Vlaamse en Brusselse peuters en hun ouders vanaf volgend jaar een gratis boekenpakket. Als hun baby zes maanden oud is, krijgen de ouders bijvoorbeeld een knisperend voel- en kijkboek en brochure over voorlezen. Als ze anderhalf jaar zijn, krijgen de peuters een uitnodiging om in de lokale bib een tas met peuterboekjes op te halen.

* Ssst! De tijger slaapt van de Duitse auteur en illustratrice Britta Teckentrup is Prentenboek van het jaar 2018. Het staat volgend jaar januari centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen in Nederland.

* Er komt geen zevende editie van het internationale literatuurfestival Mind the Book. Het boekenevenement vond sinds 2011 afwisselend plaats in de Gentse Vooruit en de Antwerpse Singel, maar nu het geen subsidies meer krijgt is een nieuwe editie onmogelijk geworden. 

* Gisteren werden de winnaars van de Kinder- en Jeugdjury bekend gemaakt. Maar liefst 7 646 kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar lazen en stemden het afgelopen jaar mee. Er zijn in totaal zes winnaars:
• Groep 1 (4-6 jaar): Garage Gust - Leo Timmers
• Groep 2 (6-8 jaar): Een reus van een beer - Kristien Dieltiens en Seppe Van den Berghe
• Groep 3 (8-10 jaar): Wacht! - Mieke Dobbels, Vicky Lommatzsch en Sabien Clement 
• Groep 4 (10-12 jaar): Spijkerzwijgen - Simon van der Geest
• Groep 5 (12-14 jaar): De maan-zaak - Stuart Gibbs
• Groep 6 (14-16 jaar): Waar het licht is - Jennifer Niven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten