zondag 9 april 2017

Tussen de regels #41

Een nieuwe zondag = nieuw boekennieuws. Over de woordenschat van rappers, het eredoctoraat van Jan Terlouw en veel literaire prijzen!* Altijd al gedacht dat rappers niks met literatuur te maken hadden? Think again! Uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlandse rappers qua woordenschat niet moeten onderdoen voor bekende schrijvers als Harry Mulisch en Louis Couperus.

* Prentenboekenmaker Wolf Erlbruch, bekend van Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, heeft afgelopen week de Astrid Lindgren Memorial Award 2017 toegekend gekregen. Bij de 226 kanshebbers waren ook vijf Belgische kandidaten: Bart Moeyaert, Klaas Verplancke, Carll Cneut, Rascal en Anne Herbauts. De eigenlijke prijsuitreiking is pas 29 mei. 

* Gerda Dendooven heeft gisteren de Woutertje Pieterse Prijs 2017 gekregen voor Stella: ster van de zee. Dendooven werd al twee keer eerder genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs, in 2015 en 2016. Haar werk werd eerder al bekroond met een Zilveren Penseel, de Boekenpauw en een Gouden Uil. In 2004 ontving ze de Vlaamse Cultuurprijs.

* Jan Terlouw krijgt volgende maand een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De 85-jarige Terlouw slaagt erin om in alles wat hij doet een beetje politicus, schrijver en wetenschapper tegelijk te zijn, geeft rector Caroline Pauwels als motivering.

* Lize Spit, Jeroen Olyslaegers, Richard Hemker, Martin Michael Driessen en Donald Niedekker hebben de shortlist van de Fintro Literatuurprijs gehaald. Op 14 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten