zondag 5 maart 2017

Tussen de regels #38

In de Tussen de regels van deze week lees je meer over de longlist van de Europese Literatuurprijs, de memoires van de Obama's en Pottwall Publishers, het eigen uitgeefinitiatief van Marnix Peeters.


* Afgelopen week werd de longlist van de Europese Literatuurprijs 2017 bekend gemaakt.  De Europese Literatuurprijs bekroont de beste Europese roman van een nog levende auteur die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen en wordt in 2017 voor de zevende keer uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Zeldzame aarden van Sandro Veronesi. De shortlist kennen we op 28 juni.

* Barack en Michelle Obama kregen van uitgever Penguin Random House een voorschot van maar liefst 60 miljoen dollar voor hun memoires, aldus The Financial Times. Nu kan ook de strijd om de Nederlandse vertaalrechten alvast losbarsten.

* Vlaamse lagereschoolkinderen lezen minder vlot dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.461 Vlaamse kinderen uit het lager onderwijs. Vooral wat leessnelheid betreft scoren Vlaamse kinderen slechter. De onderzoekers adviseren een betere voorbereiding in de kleuterschool en meer uren voor leesonderwijs.

* Auteur Marnix Peeters zal in de toekomst zijn romans uitgeven bij zijn eigen uitgeefinitiatie Pottwall Publishers. Pottwall Publishers zal voor de druk en distributie gaan samenwerken met WPG Uitgevers. De eerste uitgave wordt een bundel columns: Zei mijn vrouw. Op termijn wil Peeters ook werk van andere auteurs uitgeven en bij ieder papieren boek een gratis e-boekversie geven. 

* Als je tussen 15 en 24 jaar oud bent, kun je nog tot 1 april meedoen aan de schrijfwedstrijd Write Now! Onder de eerdere winnaars bekende namen als Lize Spit, Niña Weijers en Maartje Wortel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten