zondag 12 maart 2017

RECENSIE | Beschermduivel - Ronald van den Broek

De niet erg geliefde moeder van Maud van Staveren raakt tijdens de jaarlijkse buurtbarbecue dodelijk gewond. Het heeft er alle schijn van dat iemand haar uit de weg wilde ruimen. Als niet veel later haar dochter iets gruwelijks overkomt op een nabijgelegen kasteel, verandert het voortkabbelende leven van Maud in een kolkende, levensgevaarlijke rivier.

Wat doet het met je als je niemand in je directe omgeving nog kunt vertrouwen? En wat hebben de recente gebeurtenissen te maken met een dodelijk ongeval uit het verleden, waarbij de auto van een jong gezin te water raakt en een zonderlinge voorbijganger maar een van de inzittenden van de verdrinkingsdood uit het kanaal redt...


Beschermduivel bestaat uit twee grote verhaallijnen: die van Maud en die van een onbekende jongen die als enige van de verdrinkingsnood gered wordt nadat een auto in het kanaal belandt. Maud en haar gezin hebben buiten de dagelijkse rompslomp geen écht grote problemen. Dochter Fleur staat op het punt naar de universiteit te gaan, zoon Arno heeft het vooral druk met wiet roken en wilde plannen maken met zijn vrienden. Hun levens komen echter helemaal op hun kop te staan wanneer Mauds moeder een dodelijk ongeval krijgt tijdens een buurtfeestje. Als dochter Fleur daarna iets vreselijks overkomt op haar bijbaantje en Maud ontslagen wordt, is de chaos in het gezin compleet. Maud is ervan overtuigd dat dit geen toeval is en gaat op onderzoek uit.

Heel lang blijft onduidelijk wat deze verhaallijn te maken heeft met die van de onbekende jongen. Als peuter werd hij als enige gered nadat de auto van zijn ouders in het kanaal belandde. In de jaren daarna wordt hij steeds meer door kwelgeesten geplaagd. Maar wie is deze zonderlinge jongen? En wie probeert hij kost wat kost te beschermen?

De auteur brengt de verschillende verhaallijnen uiteindelijk op een originele manier bij elkaar. Tot die tijd blijft het gissen naar wie de jongen is en wie er verantwoordelijk is voor de ongevallen die Mauds gezin blijven achtervolgen. Net als je denkt het te weten, word je weer op een verkeerd spoor gezet. 

Ronald van den Broek heeft met Beschermduivel een onrustwekkend verhaal geschreven over wraak en het beschermen van wie je lief is. Daarbij schuwt hij gruwelijke, bloederige scènes niet. De huiveringwekkende proloog is hier alvast een voorsmaakje van. Verder hanteert de schrijver een heldere, toegankelijke schrijfstijl die veel lezers zal aanspreken. De complexe relaties en de psychologische ondertoon geven het verhaal een extra dimensie.

Deze recensie maakt deel uit van een blogtour. Benieuwd wat andere bloggers van dit boek vinden? Neem dan hier eens een kijkje.


Beschermduivel
Ronald van den Broek
Aantal pagina's: 344
ISBN 9789491773532
Uitgeverij Palmslag (oktober 2016)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten