zondag 26 februari 2017

Tussen de regels #37

Een nieuwe zondag betekent een verse portie boekennieuws! Deze week extra lange edities van de Boekenbeurs en de Jeugdboekenmaand, unieke notitieboekjes en Kobo Plus.* Je kon er afgelopen week niet naast kijken: Bol.com en Kobo komen met Kobo Plus, een Netflix voor e-boeken. Voor 9.99 euro per maand kun je onbeperkt e-boeken lezen. Een goed initiatief om illegaal downloaden te ontmoedigen, al heb ik er ook wel een paar bedenkingen bij. Zo werkt Kobo Plus voorlopig enkel op Kobo e-readers, tablets en smartphones. 

* Bling bling van debutant Jan Van der Cruysse ging deze week aan de haal met de Diamanten Kogel, een prijs voor de beste Nederlandstalige thriller van het afgelopen jaar. Eerder won de auteur ook de Hercule Poirotprijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal. 

* Ben jij ook een boekenwurm met een zwak voor mooie notitieboekjes? Neem dan eens een kijkje bij Kaftwerk. Paul en Joline gebruiken kaften van oude boeken om nieuwe notitieboekjes van te maken en dat ziet er zo leuk uit!

* De Boekenbeurs in Antwerpen krijgt dit jaar een extra lange editie met maar liefst vijftien dagen. Al gaat ze in de tweede week wel drie dagen dicht op minder drukke dagen.

* Deze week werden de nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs 2017 bekend gemaakt. Deze prijs bekroont het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. Wie van de volgende zes genomineerden wint, weten we op 8 april.
  • Aap Beer Zebra van Bette Westera & Henriette Boerendans (Gottmer)
  • De ring van Koning Salomo van Lida Dijkstra & Martijn van der Linden (Luitingh-Sijthoff)
  • Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld van Tom Schamp (Lannoo)
  • Hoe Tortot zijn vissenhart verloor van Benny Lindelauf & Ludwig Volbeda (Querido)
  • Op een ochtend vroeg in de zomer van Toon Tellegen & Sylvia Weve (Querido)
  • Stella van Gerda Dendooven (Querido)

* Aanstaande woensdag gaat de Jeugdboekenmaand - vroeger de Jeugdboekenweek - van start. Dit jaar is het thema M/V/X - Je bent wie je bent, over jezelf zijn, identiteit, rolpatronen, jongens/meisjes en alles daar tussenin. Meter en peter van de actie zijn Karolien Debecker en Dimitri Leue. Alle activiteiten en heel wat leuke leestips kun je hier terugvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten