zondag 15 januari 2017

Tussen de regels #31

Het is weer zondag! Tijd dus voor een nieuwe portie boekennieuws. Deze week drie literaire prijzen, twee tentoonstellingen, één nieuwe Murakami en één fantastische leeszaal.


* De tentoonstelling over Harry Potter, die van 30 juni tot 8 januari plaatsvond in Brussels Expo, heeft ongeveer 350 000 bezoekers naar de Heizel gelokt. Dat maakt de organisatie woensdag bekend. De expo werd twee keer verlengd en trok uiteindelijk meer bezoekers dan die in Parijs.

* Arnon Grunberg heeft de Gouden Ganzenveer 2017 gewonnen. De Gouden Ganzenveer wordt toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. Onder de eerdere winnaars zijn Annejet van der Zijl, Maria Goos, Kees van Kooten, Remco Campert en Geert Mak.

* Hanna Bervoets viel deze week maar liefst twee keer in de prijzen. Ze ging aan de haal met de BNG Literatuurprijs, voor jonge Nederlandstalige schrijvers met een jong oeuvre, en met de Frans Kellendonk-prijs, voor schrijvers die getuigen van een onafhankelijke en originele kijk op "maatschappelijke en existentiële problematiek". In april verschijnt Bervoets nieuwste boek Fuzzie.

* Het Museum aan het Vrijthof in Maastricht wijdt vanaf maart een expositie aan uitgeverij Taschen, bekend van de kunst- en fotografieboeken. De tentoonstelling kadert in de kunstbeurs Tefaf die dan ook plaatsheeft.

* De nieuwe roman van Haruki Murakami verschijnt in Japan op 24 februari en heeft als titel Kishidancho Goroshi ofwel Killing Commendatore. Het boek bestaat uit twee delen: Emerging Ideas en Moving Metaphor. De Nederlandse vertaling verschijnt in november bij Atlas Contact en zal maar liefst 800 pagina's tellen. Dat is dus extra véél Murakami om naar uit te kijken.

* Je kunt als boekenwurm weer een nieuwe bestemming bij op je boekige bucket list zetten! Dit weekend gaat de negentiende eeuwse Bibliothèque Nationale de France in hartje Parijs na jaren van renovatie terug open voor het publiek. In die leeszaal wil ik ook wel eens boekje lezen!

Welke boekige bestemming wil jij absoluut nog een keer bezoeken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten