woensdag 18 januari 2017

RECENSIE | Secret Scouts en de Vermiste President - Kind & Kind

Drie maanden nadat de vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack hun avontuur met Leonardo da Vinci ternauwernood hebben overleefd, staan ze voor een belangrijke keuze; om een geheimzinnige boodschap uit het verleden te ontrafelen moeten ze de wet overtreden of terug in de tijd. Dan blijkt de Amerikaanse president vermist. In een poging hem te vinden belanden ze in levensbedreigende situaties. Ze stelen een luchtballon, zetten het Rijksmuseum op stelten en moeten een list verzinnen om aan de galg te ontkomen. Lukt het ze om de president ooit nog terug te vinden?We schrijven drie maanden na hun avontuur met Leonardo da Vinci. De vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack bedenken een manier om de floppy disk die ze op het eiland Poveglia vonden te kunnen bekijken. Met moderne computers lukt het niet, maar in de archiefruimte van de bibliotheek staat nog een oude waar het wel mee zou kunnen lukken. Het viertal heeft de keuze tussen inbreken of terug in de tijd reizen om een oude foto te maken zodat ze een excuus hebben om de computer te gebruiken. Vanaf dan belanden de vier vrienden op een avontuurlijke rollercoaster die hen o.a. naar de Verenigde Staten voert. Ze ontmoeten Piet Mondriaan, Steve Jobs en Martin Luther King. Maar hun reizen door de tijd brengen hen ook steeds vaker in hachelijke omstandigheden. Zo raakt president Obama vermist. Zal het hen lukken om hem weer terug te brengen?

Dit jeugdboek is het tweede deel in de Secret Scouts-reeks. Het is alweer een tijdje geleden dat ik het eerste deel - Secret Scouts en de Verloren Leonardo - las, maar gelukkig begint dit boek met een "wat vooraf ging". Dat zorgt er ook voor dat dit deel perfect los te lezen is.

Net zoals zijn voorganger is dit tweede deel leerrijk, interessant en razend spannend. Gebeurtenissen volgen elkaar in sneltempo op, hoewel ze niet allemaal even geloofwaardig zijn. Historische feitjes en wetenswaardigheden worden moeiteloos met de rest van het verhaal verweven, zonder dat je het gevoel krijgt dat je een geschiedenisboek aan het lezen bent. De Secret Scouts-boeken zijn dan ook een prima manier om jongeren warm te maken voor geschiedenis. 

Het open einde doet vermoeden dat er nog een derde deel aankomt. Benieuwd welke avonturen onze vrienden dit keer weer zullen beleven!


Secret Scouts en de Vermiste President
Kind & Kind
Aantal pagina's: 352
ISBN 9789402601459
Aerial Media Company (november 2016)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten