woensdag 25 januari 2017

RECENSIE | Mette - Marc de Bel

Lente 1920. Vlaanderen likt nog volop zijn wonden na de Eerste Wereldoorlog, terwijl de Spaanse griep almaar meer slachtoffers maakt. Het zijn harde tijden, vooral voor de boeren. Graanoogsten mislukken door langdurige regenval, de aardappelen rotten op de modderige velden en nieuw zaai- en plantgoed wordt schaars en onbetaalbaar. De toekomst ziet er dus niet bepaald rooskleurig uit voor boer Boevers, die tot overmaat van ramp zowel zijn vrouw als zijn oudste dochter verliest. Met de moed der wanhoop probeert hij met zijn zoon Berre en jongste dochter Mette de steeds korter wordende eindjes aan elkaar te knopen. 

En ondertussen is het in Amerika zo veel beter. De mensen verdienen er ruim tien keer zoveel als in Vlaanderen en alles is er de helft goedkoper. Ze hebben er zelfs land te veel. Maar Amerika is ver en de tickets voor de overtocht zijn duur. Toch wagen steeds meer Vlamingen de oversteek naar het Beloofde Land. Ook bij Fiel Boevers rijpt het voornemen om de boerderij te verkopen en samen met Berre en Mette te emigreren naar Amerika. 

Mette zou dit fantastisch hebben gevonden, ware het niet dat ze sinds kort smoorverliefd is. Op Dree. En hij op haar. Ze kan natuurlijk hier in Vlaanderen blijven, maar ze heeft haar moeder op haar sterfbed beloofd altijd goed voor Berre te zorgen, die volgens sommigen een beetje "mentaal minder gehandicapt" is. Ze staat voor een hartverscheurende keuze…


Een tijdje geleden las ik Ule, het eerste deel in de zogenaamde Pauwels-trilogie. In afwachting van Marie, het derde en laatste deel dat in februari verschijnt en zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, was nu Mette aan de beurt.

De zestienjarige Mette groeit op in Cruyshautem, een boerendorpje waar het in de jaren na de Eerste Wereldoorlog miserie troef is. De oogsten mislukken en geld is hoe langer hoe minder waard. Tot overmaat van ramp verliezen haar moeder en zus de strijd tegen de Spaanse griep. Mette blijft achter met haar vader Fiel en licht mentaal gehandicapte broer Berre. Fiel is de wanhoop nabij. Hij besluit zijn boerderij te verkopen en de oversteek naar Amerika te wagen. Maar dat zou betekenen dat Mette haar vriendje Dree Pauwels (het broertje van Ule) moet achterlaten. Ze kiest uiteindelijk toch voor haar familie en waagt de oversteek met diep in haar hart de belofte van Dree dat hij haar achterna zal reizen. Eens in Amerika gekomen maakt ze kennis met een totaal andere wereld. Het lijkt wel alsof alles daar veel sneller gaat! Ze maakt dingen mee die ze nooit voor mogelijk had gehouden. Zo raakt ze betrokken bij een illegaal drankenhandeltje en wordt ze gevraagd als fotomodel. Maar zal ze Dree ooit nog terugzien? 

In zijn typische, onnavolgbare stijl schetst Marc de Bel ook dit keer weer een indringend en levendig beeld van lang vervlogen tijden. De jaren twintig is een periode die heel erg tot mijn verbeelding spreekt. Het troosteloze leven in Vlaanderen vlak na de Eerste Wereldoorlog staat in schril contrast met het bruisende leven aan de andere kant van de oceaan waar iedereen de American dream kan beleven. Of zo lijkt het toch. De overtocht is voor derdeklas passagiers echter geen pretje en het land binnenkomen vraagt ook wel wat creativiteit. Diverse foto's en kaartjes illustreren het verhaal. Ik kan uren naar oude foto's kijken dus dat is voor mij altijd een groot pluspunt.

Vanaf de eerste bladzijde slorpt het verhaal je volledig op. Niet alleen door de stijl of de setting, maar ook door de bijzondere karakters. De hoofdpersonages zijn allemaal doodgewone mensen die door omstandigheden buitengewone dingen beleven. Net zoals Ule is Mette een meid die niet op haar mondje gevallen is en heel goed weet wat ze wilt. Ze gedraagt zich heel volwassen waardoor ik haar leeftijd wel eens uit het oog verloor. Ook Berre wist onmiddellijk mijn hart te veroveren. Ik begrijp dan ook heel goed waarom dit boek de Inclusieve Griffel 2016 won voor zijn rol in het verhaal.

Mette is een historische YA-roman die je meesleept naar een intrigerende periode uit de geschiedenis. Door de bijzondere karakters en Marc de Bels typische stijl kun je je helemaal verliezen in het verhaal.

Meer lezen over deze boeiende periode uit de geschiedenis? Misschien is De man die alles achterliet van Tanya Commandeur ook iets voor jou.


Mette
Marc de Bel
Aantal pagina's: 423
ISBN 9789461313980
Uitgeverij Van Halewyck (september 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten