woensdag 4 januari 2017

Boekblogger Enquête 2016

De eerste dagen van het nieuwe jaar zijn al voorbij gevlogen. Tijd om nog een laatste keer terug te blikken op het afgelopen jaar en alvast vooruit te kijken naar al het moois dat dit 2017 in petto heeft, met name op boeken- en bloggebied. En hoe kan ik dat beter doen dan met Joany's Boekblogger Enquête?


Terugblik


1. Wat is het beste boek dat je in 2016 hebt gelezen?
Dat is zonder twijfel Stuk van jou van Sophie Jackson. Ik begon het jaar met de Engelse versie en herlas het boek aan het einde van het jaar nog eens in het Nederlands. Twee keer werd ik halsoverkop verliefd op het emotionele, rauwe verhaal én op Wes en Kat.

2. Welk boek heeft je het meest teleurgesteld het afgelopen jaar?
Ik verwachtte zoveel van Verkeerd verbonden van Rainbow Rowell, maar het stelde me ontzettend teleur. Het concept van een magische telefoon sprak me heel erg aan, maar de uitwerking liet te wensen over.

3. Welk boek heeft je enorm weten te verrassen in 2016?
Inkt en bloed was mijn eerste kennismaking met het werk van Lisa Unger en het was lang geleden dat ik nog zo genoot van een thriller!


4. Als je van alle, door jouw gelezen boeken in 2016 slechts één boek aan mocht raden… welk boek zou je dan kiezen?
Dan zou ik Twintig regels liefde van Rowan Coleman kiezen. De boodschap dat liefde alles overwint is dan misschien wat cliché, we kunnen ze wel gebruiken dezer dagen.

5. Wat is de beste trilogie / reeks die je in 2016 hebt ontdekt?
De Pauwels-trilogie van Marc de Bel hoort hier zeker thuis. Ik las eerder dit jaar Ule, Mette ligt klaar en in februari mag ik meedoen aan de blogtour rond Marie.

6. Welke nieuwe, veelbelovende auteur heb je leren kennen in 2016?
In 2016 las ik best wat veelbelovende debuten, waaronder Vind ik leuk! van Lena Miller, Kruis en munt van Koen Strobbe en Het kleine leven van Norbert Jones van Marloes Kemming.


7. Heb je dit jaar boeken gelezen buiten je comfort zone?
Ik lees wel vaker kinderboeken, maar ik schreef er nog niet vaak een recensie over. Dit jaar deed ik dat wel een paar keer, o.a. met De draden van Marbellus van Marc de Bel en Met ons komt alles goed van Stefan Boonen.

8. Wat is het meest meeslepende, niet-neer-te-leggen boek dat je hebt gelezen het afgelopen jaar?
Voor An ounce of hope (Stil van jou) van Sophie Jackson stond ik vroeger op en ging ik later slapen. Mijn e-reader sleepte ik overal mee in de hoop af en toe een bladzijde te kunnen meepikken.

9. Welk, van de door jou gelezen boeken in 2016, had de allermooiste cover?
Dat is zonder twijfel Hygge van Meik Wiking! Heb je ooit al zo'n hyggelige omslag gezien?


10. Wat is je favoriete personage uit de boeken die je las in 2016?
Dat is een moeilijke, want ik maakte kennis met zoveel bijzondere personages. Margrietje uit Halve Helden bijvoorbeeld. Ze werd voor een paar dagen bijna mijn vriendin.

11. Welk boek heeft de diepste indruk op je gemaakt dit jaar?
Paultje, zeker geen jongen van Brigitte Minne nam ik op goed geluk mee bij de bib. Ik verwachtte er niet veel van, maar het bleek een ontzettend mooi jeugdboek te zijn over transseksualiteit.

12. Welk gelezen boek in 2016 had een scene die zoveel indruk op je maakte dat je er meteen met iemand over MOEST praten?
Eigenlijk overkomt het me niet zo veel dat ik over een scène moet praten met iemand, wat ik wel regelmatig doe is grappige of opvallende passages voorlezen. Uit Daar heb je vrienden voor van Astrid Harrewijn bijvoorbeeld.

13. Wat is je favoriete relatie (romantisch, familie, vriendschappelijk, enz…) uit de boeken die je hebt gelezen in 2016?
Ik heb lang nagedacht over een alternatief antwoord deze vraag, maar ik komt altijd terug uit bij mijn eerste idee: Wes en Kat uit Stuk van jou. Al komt de band tussen Sarah en haar paard Boo uit Dans met mij ook heel dicht in de buurt.


14. Wat is het beste boek dat je in 2016 hebt gelezen naar aanleiding van een recensie?
Heksenhoeve van An Janssens las ik naar aanleiding van recensies van Liesbet en Kathleen.

15. Welk door jou gelezen boek in het afgelopen jaar zou je graag terug willen zien in de bios? En met welke acteurs in de hoofdrol?
Mag ik in herhaling vallen en nog een keer Stuk van jou zeggen? Of telt dat niet?


Boeken en bloggen


16. Wat is / zijn je favoriete boekenblog(s) van 2016?
Er zijn zoveel leuke boekenblogs en er komen er nog iedere bij, zo lijkt het wel. Op mijn dagelijkse blogrondje ga ik graag even langs bij Leave no story behind, Zwartraafje, Leesdame en Nerdy Mommy.

17. Welke review die je hebt geschreven in 2016 is je favoriet?
Soms vind ik het heel moeilijk om een recensie neer te pennen, andere keren gaat het bijna vanzelf. Zo ging het ook bij Een leven na jou van Jojo Moyes. Als ik de recensie nu terug lees voel ik weer hetzelfde enthousiasme als toen.

18. Wat is je favoriete boekgerelateerde ontdekking van 2016?
Ik heb het heel lang uitgesteld, maar sinds februari ben ik ook te vinden op Instagram en wat een wondere boekenwereld is daar voor me opengegaan! De mooiste foto's passeren iedere dag de revue en ik doe er ontzettend veel inspiratie op voor mijn eigen boekenfoto's. 

19. Wat is jouw mooiste boekenblogmoment van het afgelopen jaar?
Boekbloggen heeft me al zoveel mooie momenten opgeleverd! Leuke reacties, lieve mailtjes, fijne samenwerkingen en ontmoetingen, noem maar op. Ik kan echt niet kiezen!

20. Heb je meegedaan aan challenges in 2016? Zo ja, hoe is dat uitgepakt?
Challenges zijn niet echt aan mij besteed. Over het algemeen werken ze mijn leeszin alleen maar tegen. Maar voor de Goodreads-challenge maak ik altijd graag een uitzondering. Ik zette in op 70 boeken en las er uiteindelijk 73.


Vooruitblik


21. Aan welke boeken ben je niet toegekomen in 2016, en staan nu dus bovenaan je nog-te-lezen-lijstje?
Er zijn nog een paar boeken blijven liggen waarvan ik gehoopt had ze in 2016 al te lezen. Denk maar aan Boek voor mijn dochters van Rowan Coleman, De laatste erfgenaam van Sophie Hannah, Runa van Vera Buck en Hex van Thomas Olde Heuvelt.

22. Naar welke boeken die in 2017 worden verwacht kijk je het meest uit?
Ik noemde eerder al Marie van Marc de Bel, maar ik kijk ook uit naar In de voorste linie van Michael Grant en De rode jager van Lisa Unger. Eind dit jaar zou ook het vierde en laatste deel uit de reeks van Carlos Ruiz Zafon uitkomen, dus daar kijk ik heel erg naar uit.

23. Wat hoop je in 2017 te bereiken met lezen / bloggen?
Ik hoop dat plezier in het lezen en het bloggen weer voorop komt te staan. Minder moeten, meer mezelf, zoiets.

24. Naar welke boek-gerelateerde evenementen in 2017 kijk je het meest uit?
Het is nog even geduld oefenen, maar het Boekenfestijn in Hasselt en de Boekenbeurs in Antwerpen staan ook dit jaar weer op het programma.

25. Doe je dit jaar mee aan een lees-challenge? Zo ja, welke?
De Goodreads-challenge zette ik ook dit jaar in op 70 boeken. Dat is een realistisch doel, waar ik mezelf niet te veel stress mee op de hals haal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten