zondag 18 december 2016

Tussen de regels #29

Iedere zondag verzamel ik voor jullie het laatste boekennieuws in Tussen de regels. Deze week de mooiste boekomslag van 2016, de winnaar van de P.C. Hooftprijs, luisterboeken van De Bezige Bij en de genomineerden voor de Herman de Coninckprijs.


* Op de website van Libris kun je nog tot en met 8 januari stemmen op de mooiste boekomslag van 2016. Je kunt stemmen op één van de twintig suggesties (Mischling van Affinity Konar, De eerste vrouw van Susan Smit, Gij nu van Griet Op de Beeck, ...) of je eigen favoriet insturen.

* De Nederlandse schrijver Bas Heijne krijgt de prestigieuze P.C. Hooftprijs voor Letterkunde. De P.C. Hooftprijs wordt jaarlijks rond de sterfdag van de schrijver uitgereikt en bedraagt 60000 euro. De prijs gaat afwisselend naar proza, essays en poëzie.

* Een unieke uitgave van J.K. Rowlings De vertelsels van Baker de Bard is voor 440000 euro geveild. Rowling gaf het handgeschreven en met juwelen belegde boek cadeau aan haar uitgever Barry Cunningham. Hij gaf het eerste boek van Harry Potter, Harry Potter en de steen der wijzen, uit, nadat het eerder door 12 andere uitgevers verworpen werd.

* Vlaanderen voegt de Bibliotheek Kardinaal d'Alsace aan de lijst met Vlaamse Topstukken toe. Het gaat om een verzameling boeken die in de 18e eeuw door aartsbisschop Thomas-Philippe d'Alsace de Bossu van Mechelen is samengesteld. De verzameling telde op het hoogtepunt 12000 boekbanden, of zo'n 9400 titels. Vandaag blijven er nog zo'n 3000 boeken over.

* Judas, het boek van Astrid Holleeder over haar criminele broer Willem komt uit in de Verenigde Staten. Ook wordt onderhandeld over film- en theaterrechten en zijn er deals gesloten met uitgeverijen in Duitsland, Zweden en Denemarken. Het boek breekt in Nederland alle records. 

* Uitgeverij De Bezige Bij zet in 2017 stevig in op luisterboeken. Er zullen volgend jaar minstens 25 nieuwe luisterboeken verschijnen, te beginnen met Juliana van Jolande Withuis.

* Afgelopen week werden de nominaties voor de elfde Herman de Coninckprijs bekend gemaakt. Eva Gerlach, Roland Jooris, Hannah van Binsbergen, Peter Verhelst en Nachoem M. Wijnberg maken kans op de prijs voor beste dichtbundel. De winnaar kennen we op 24 januari 2017.


Tussen de regels gaat er even tussenuit voor Kerst en Nieuw. Op zondag 8 januari staat er weer een nieuwe portie boekennieuws voor je klaar!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten