zondag 11 december 2016

Tussen de regels #28

Iedere zondag verzamel ik voor jullie het laatste boekennieuws in Tussen de regels. Deze week het thrillerdebuut van Wesley Snipes, diervriendelijk vlees en de nieuwe hype uit Amerika.* De meest gehate term in de Nederlandse taal is 'diervriendelijk vlees'. Via de website wegmetdatwoord.org kon sinds eind november iedereen uit Vlaanderen en Nederland woorden insturen die we nooit meer willen horen in het nieuwe jaar. Van de ruim 8000 inzendingen werd 'diervriendelijk vlees' dus het meest ergerlijk gevonden.

* Acteur Wesley Snipes debuteert volgende zomer met de thriller Talon of God. De 54-jarige Snipes schrijft het boek samen met auteur Ray Norman en vertelt het verhaal van de jonge arts Lauren Jefferson die verwikkeld raakt in het gevecht tussen de hemel en de hel. Ze wordt geholpen door Talon Hunter, een spirituele krijger. Een boekverfilming sluit de acteur niet uit. Benieuwd of hij zelf ook een rol zal spelen.

* Afgelopen donderdag overleed de 81-jarige schrijver, cartoonist en journalist Peter van Straaten. Hij werd vooral bekend met zijn cartoons en politieke tekeningen in verschillende Nederlandse kranten. In september 2016 won hij nog voor de vijfde keer de Inktspotpijs voor de beste politieke tekening.

* In eigen land overleed vorige week Paul de Wispelaere. Vanaf eind jaren vijftig schreef hij verhalen en romans. Daarvoor kreeg hij in 1998 de Prijs van de Nederlandse Letteren. Daarnaast was hij ook hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. De auteur werd 88.

* Dinsdag maakte boekencommunity Goodreads de winnaars van hun eigen Goodreads Choice Awards 2016 bekend. In maar liefst twintig categorieƫn werden meer dan 3.5 miljoen stemmen uitgebracht. Onder de winnaars o.a. Wisseling van de wacht van Stephen King, De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead, Harry Potter en het vervloekte kind van J.K. Rowling en Zout van de zee van Ruta Sepetys. De volledige lijst kun je hier terugvinden.

* Vergeet kleuren voor volwassenen, in Amerika is er een nieuwe hype! Uitgeverij Workman Publishing geeft sinds kort stickerboeken voor volwassenen uit: Paint by Sticker. De afbeeldingen bestaan uit genummerde blanco vakjes die je met bijbehorend stickervel kunt 'inkleuren'. Voorlopig is de trend nog niet overgewaaid tot bij ons, maar dat zal vast niet lang meer duren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten