dinsdag 27 december 2016

RECENSIE | Jane Austen, onder vier ogen - Anke Werker

Vanaf het moment dat Jane Austen zich in 1809 samen met haar moeder, zus Cassandra en vriendin Martha vestigt in Chawton, Hampshire, neemt haar carrière als schrijver een vlucht. Om deze periode vast te leggen begint Jane een dagboek, waarin ze vertelt over de dagelijkse dingen en dit beslissende moment. 

In 1843 kijkt Cassandra Austen terug op haar leven. Ze denkt aan haar verloving en aan de dromen die ze had als jonge vrouw. Niemand had kunnen vermoeden dat haar zus Jane na haar dood in 1817 een beroemdheid zou worden. Maar wat moet Cassandra doen met de vele brieven die Jane heeft nagelaten? Met de verhalen die nooit zijn gepubliceerd? En met haar onafgemaakte portret?

Jane Austen, onder vier ogen gunt je een kijkje in het leven van Jane en Cassandra Austen. Hoe ze woonden, waar ze van droomden en hoe hun dagen gevuld werden. Hoewel de verhaallijnen zijn ontsproten aan de fantasie van de schrijver, zijn veel elementen op waarheid gebaseerd.


Sinds ik De lege stad van Simone Van der Vlugt en De man die alles achterliet van Tanya Commandeur las, heb ik het idee dat het met de historische romans van Ambo|Anthos gewoon niet mis kan gaan. Ik was dan ook heel blij toen ik een exemplaar van Jane Austen, onder vier ogen toegestuurd kreeg.

In het boek wisselen dagboekfragmenten van Jane en terugblikken van Cassandra op één belangrijke dag uit haar leven elkaar af - een aangename structuur die voor afwisseling zorgt. Vooral de dagboekfragmenten van Jane vond ik interessant. Ze geven een kijkje achter de schermen van haar auteurschap. De hoofdstukken vanuit het perspectief van Cassandra werden na een tijdje wat langdradig, vooral omdat het zo'n korte tijdsspanne betreft die wordt uitgesponnen over een heel boek.

Anke Werker schetst een ingetogen en intiem portret van de zusjes Austen. Er mag dan weinig bekend zijn over hun privéleven, Werker slaagt er toch in om een levendig en volledig beeld van hen te schetsen. Daarbij schenkt ze veel aandacht aan het rijke gevoelsleven van de twee vrouwen. Los van de hoofdpersonages geeft het boek ook een interessant beeld van de tijdgeest in het algemeen en het leven van vrouwen in de negentiende eeuw in het bijzonder.

In tegenstelling tot de schrijfster ben ik geen Austen-kenner, dus de bijgevoegde stamboom, landkaart en tijdlijn kwamen heel goed van pas. Tijdens het lezen heb ik regelmatig teruggebladerd om iets op te zoeken.

Jane Austen, onder vier ogen is geschreven door een echte Austen-kenner en -liefhebber, dat merk je aan alles, maar het is zeker ook prima leesbaar en boeiend voor leken. Een mooie aanvulling in deze historische romanreeks.


Jane Austen, onder vier ogen
Anke Werker
Aantal pagina's: 304
ISBN 9789026336225
Uitgeverij Ambo|Anthos (november 2016)

Met dank een de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten