zondag 20 november 2016

Tussen de regels #25

Iedere zondag verzamel ik de laatste boekennieuwtjes voor jou. Ben jij een voorlezer? Hou je van een boek met een goed glas wijn? Of wil jij graag een boodschap voor de toekomst schrijven? Lees dan vooral verder!* Colson Whitehead heeft de National Book Award 2016 gekregen voor zijn roman The Underground Railroad. De National Book Award is de belangrijkste literaire prijs in de Verenigde Staten. In januari 2017 verschijnt de Nederlandse vertaling, De ondergrondse spoorweg, bij Atlas Contact.

* Gisteren is de Voorleesweek gestart. Deze week is een initiatief van Iedereen leest, een organisatie die zich inzet voor leesbevordering bij jong en oud. De Voorleesweek duurt nog tot en met 27 november. Ben jij ook een voorlezer? Als je je als voorlezer registreert op de Voorleesweek-website krijg je een luisterverhaal cadeau.

* Een Italiaanse wijnmaker kwam op het lumineuze idee om de etiketten op zijn wijnflessen te vervangen door kortverhalen. Hij koppelde drie wijnen aan drie verhalen. Jammer dat deze Librottiglia voorlopig enkel in het Italiaans verkrijgbaar zijn.

* In 1877 verstopten twee gravinnetjes een brief achter het behang van het kasteel d’Ursel in Hingene. Door de eeuwen heen zetten ook heel wat ambachtslieden hun naam, een tekst of een tekening op de muur. Nu de restauratie van de katoenen wandbespanningen in volle gang is, kun je zelf ook een boodschap voor de toekomst achterlaten. Onder het motto Schrijf en blijf kun je een stukje van de muren in het kasteel reserveren voor jouw citaat, wens of gedicht. Kalligraaf Brody Neuenschwander schrijft in de loop van deze winter alle teksten op de muren. In 2017, 2042, 2067 en 2117 zullen de boodschappen dan opnieuw onthuld worden. Meer informatie over dit bijzondere project vind je hier.

* Lijkt een nieuw boek uitzoeken jou ook wel eens een onmogelijke opdracht? WPG Uitgevers heeft met Lees dit boek mogelijk een oplossing voor dit probleem. In de Lees dit boek-app kon je al op zoek naar een volgend boek, maar vanaf nu kan dit ook via de fonkelnieuwe website. Om de lancering hiervan te vieren krijg je tot het einde van het jaar iedere week een gratis e-book als je een profiel aanmaakt.

* Een boek van meer dan tweehonderd pagina's met maar één zin, het bestaat. Solar Bones van Mike McCormack bijvoorbeeld. De Ierse schrijver sleept hiermee de Goldsmiths Prize 2016 in de wacht, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een vernieuwende roman. Solar Bones krijgt fantastische recensies op Goodreads, maar mij lijkt het vooral heel ingewikkeld, zo'n boek zonder leestekens.

Wat is het ingewikkeldste boek dat jij ooit las?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten