dinsdag 8 november 2016

RECENSIE | Tot stof - Felix Weber

Verzetsstrijder Siem Coburg leidt na de Tweede Wereldoorlog een verbitterd, teruggetrokken bestaan op een afgelegen woonboot. Beschuldigd van collaboratie en achtervolgd door herinneringen aan de dood van zijn geliefde Rosa heeft hij zich van de wereld afgekeerd. In 1949 wordt hij benaderd door een boer die hem tijdens de oorlog heeft gered. Coburg staat bij hem in het krijt en gaat op onderzoek uit: de gehandicapte kleinzoon van de boer is onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen in een internaat voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. Coburg reist af naar Limburg en komt terecht in een wereld waarin iedereen zwijgt. Tijdens zijn onderzoek ontdekt hij dat in het internaat het ene na het andere kind een onnatuurlijke dood sterft. Daarop keren de geestelijken en de inwoners van het dorp zich tegen de al te nieuwsgierige buitenstaander.


Felix Weber is het pseudoniem van thrillerschrijver Gauke Andriesse, die in 2011 de Gouden Strop won met De handen van Kalman Teller. Andriesse wilde graag een nieuwe start maken omdat hij na vijf thrillers te hebben geschreven het gevoel had in herhaling te vallen. Ikzelf had nog nooit van de man gehoord, dus begon ik totaal onbevooroordeeld aan Tot stof, een thriller die gebaseerd is op waargebeurde feiten.

Siem Coburg, gewezen verzetsstrijder, probeert na de oorlog een nieuw leven op te bouwen op zijn woonboot. Dan wordt hij benaderd door boer Tammens, die hem in de oorlog heeft laten onderduiken. Tammens' gehandicapte kleinzoon Siebolt, die indertijd Siems leven heeft gered, is onder verdachte omstandigheden overleden in een Limburgs internaat. Siem reist af naar het kleine dorpje Wercke, in de schaduw van het Sint Norbertus internaat. Door zich voor te doen als journalist probeert hij één en ander te weten te komen, maar hij merkt al gauw dat zowel de broeders als de inwoners niet opgezet zijn met zijn komst. Welk stinkend potje proberen ze hier eigenlijk gedekt te houden?

Wat me vooral opviel, was de combinatie van verschillende verhaallijnen die op het eerste zicht niks met elkaar te maken hebben. Zo is er Siem die in 1949 op onderzoek uitgaat, maar tegelijk zijn er regelmatig flashbacks naar zijn tijd in het verzet. Op die manier kom je heel wat te weten over zijn relatie met Rosa en waarom hij na de oorlog verdacht werd van collaboratie. Daarnaast zijn er de verhalen van broeder Anselmus, die in het internaat verantwoordelijk is voor de allerergste gevallen, en broeder Felix, die nog steeds de littekens draagt van de Eerste Wereldoorlog. Pas op het einde valt de hele puzzel mooi in elkaar en worden alle losse eindjes met elkaar verbonden.

Felix Weber schrijft met veel oog voor (historisch) detail en sfeer. Alles klopt. De beschrijvingen van het gesticht bezorgden me de rillingen, net zoals de stukken die zich afspelen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door verhaallijnen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog samen te voegen, wordt op een afschuwelijke manier duidelijk hoe een oorlog zijn sporen nalaat en zelfs lang nadat hij geëindigd is doorwerkt. De winterse omstandigheden benadrukken het donkere verhaal en de beklemmende sfeer in het Limburgse dorp.

Tot stof is een donkere, knap geconstrueerde thriller waarin fictie en non-fictie op een ingenieuze manier door elkaar lopen. Het perfecte boek om een paar donkere winteravonden mee door te brengen.


Tot stof
Felix Weber
Aantal pagina's: 352
ISBN 9789022577356
Uitgeverij Boekerij (oktober 2016)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten