donderdag 17 november 2016

RECENSIE | Lena - Monique Bronkhorst

In het schilderachtige Edam van 1931 droomt Lena, de oudste dochter van de groenteboer, van een eigen gezin. Als ze onverwacht zwanger raakt van haar grote liefde Henk, stelt ze alles in het werk om met hem te trouwen. Maar Henk is geen gemakkelijke echtgenoot. Hij is een avontuurlijke aannemer die tegen de stroom in zijn eigen toekomst bepaalt en zijn ambities zijn grenzeloos. Hij neemt risico’s die Lena’s liefde op de proef stellen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, prijst ze zich gelukkig met haar vindingrijke echtgenoot die hen behoedt voor honger en geweld. Maar Henks keuzes hebben grote gevolgen voor Lena en haar gezin. Na de oorlog belandt hij in de gevangenis en staat Lena er alleen voor. Vanaf dat moment lijkt alles zich tegen haar te keren. Is haar bewondering en liefde voor Henk voldoende om het huwelijk in stand te houden?

Een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over liefde en ontrouw, over de aannemerij tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en over de bestraffing van NSB’ers en landverraders.


Monique Bronkhorst baseerde haar debuutroman Lena op het leven van haar grootouders. Haar grootmoeder Lena sprak nooit over haar echtgenoot die op relatief jonge leeftijd overleed, maar Monique ging zelf op onderzoek uit en kwam zo een onuitgesproken familiegeheim op het spoor.

In de jaren dertig groeit Lena op als een verlegen meisje in een degelijk gezin. Ze helpt haar moeder in het huishouden en gaat ook in dienst bij de familie Damstra. Daar leert ze één van de zoons, Henk, beter kennen. Ze droomt van een groot gezin. Dat haar droom veel sneller dan verwacht zal uitkomen, kan ze niet vermoeden. Tot ze zwanger raakt van Henk. Na wat aandringen van zijn moeders kant trouwen ze en beginnen ze aan hun eigen leven. Lena stort zich met overgave op het huishouden. Henk daarentegen blijft even rusteloos als altijd. Hij is een vooruitstrevende aannemer die graag risico's neemt en nieuwe dingen uitprobeert, met niet altijd het verhoopte resultaat. Ook tijdens de oorlog maakt hij keuzes die niet goed uitpakken, waardoor hij gearresteerd wordt voor collaboratie. Zijn bedrijf staat meermaals op de rand van het failliet terwijl er steeds meer mondjes om te voeden bijkomen. Toch blijft Lena haar man door dik en dun steunen, ook wanneer hun huwelijk voor haar steeds meer geven en minder nemen betekent.

Het perspectief wisselt tussen dat van Lena en dat van haar man Henk. Ongeveer in de helft van het boek treedt Henk steeds meer op het voorplan, maar naar het einde toe staat Lena weer centraal. Monique Bronkhorst schetst een kleurrijk en treffend beeld van een tijd waarin alles er heel anders aan toeging dan vandaag. Weinig vrouwen zouden vandaag de dag zo resoluut voor hun echtgenoot en gezin kiezen als Lena toen. Ze offert zichzelf op en hoewel het soms lijkt alsof ze voor de makkelijkste weg kiest (of de weg waar ze het minst op aangekeken zal worden), wordt langzaam maar zeker duidelijk hoe sterk deze vrouw eigenlijk is.

Het is duidelijk dat aan dit boek veel en degelijke research vooraf ging. Het dagelijks leven van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog komt heel goed uit de verf. Van gebruiken en rituelen, over maaltijden en kleding tot de aannemerij. Vooral dat laatste wordt heel gedetailleerd omschreven wanneer het over het bedrijf van Henk gaat en hoewel het natuurlijk deel uitmaakt van het verhaal, kon het mij persoonlijk minder boeien. 

Toch bleef ik met plezier lezen, niet in het minst omdat ik heel goed aanvoelde wat voor een bijzondere vrouw Lena moet geweest zijn. Je merkt aan alles dat ze een bijzondere plaats innam in Moniques leven. Daarnaast schrijft Monique gewoon heel prettig, waardoor een niet heel spectaculair verhaal toch onderhoudend wordt. 

Lena is een historische roman over een sterke vrouw die zich staande weet te houden naast haar avontuurlijke en ambitieuze echtgenoot. Een verhaal over liefde en wat deze allemaal kan overwinnen.

Benieuwd geworden naar dit boek? Hier kun je de eerste twee hoofdstukken lezen.


Lena
Monique Bronkhorst
Aantal pagina's: 320
ISBN 9789492179357
Uitgeverij Paris Books (oktober 2016)

Met dank aan de auteur voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten