zondag 23 oktober 2016

Tussen de regels #21

Iedere zondag verzamel ik in Tussen de regels het leukste boekennieuws van de afgelopen week. Deze week een kapper die zijn kleine klantjes aan het lezen zet, de genomineerden voor de Boekenleeuw en Boekenpauw en kinderloze volwassenen die kinderboeken kopen.


* Rome werd niet op één dag gebouwd. Fantastische boeken worden niet op één dag geschreven. In deze leuke infographic kun je zien hoe lang het duurde om bekende boeken als Les Misérables of The Great Gatsby te schrijven. John Boyne spant toch wel de kroon: hij schreef De jongen in de gestreepte pyjama op amper tweeënhalve dag.

* Amazon heeft de vertaalrechten voor de Angelsaksische wereld gekocht van De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl. Sinds het boek verscheen in november 2015 zijn er al 150 000 exemplaren van verkocht. 

* Deze week werden de genomineerden voor de Boekenleeuw en de Boekenpauw bekend gemaakt, de prijzen voor respectievelijk het best geschreven en het mooist geïllustreerde kinder- of jeugdboek. Voor de eerste keer in de geschiedenis kunnen dit jaar ook Nederlandse schrijvers en illustratoren meedingen naar de prijs. De genomineerden voor de Boekenleeuw zijn meteen allemaal Nederlanders, waaronder Koos Meinderts met De zee zien. Bij de Boekenpauw zijn er wel twee Vlaamse kansmakers. Op zondag 6 november worden de Boekenleeuw en de Boekenpauw uitgereikt op de Boekenbeurs in Antwerpen.

* Een Amerikaanse kapper heeft zo zijn eigen manier om kinderen aan het lezen te krijgen. Kinderen die tijdens hun knipbeurt voorlezen uit een boek krijgen twee dollar korting. De klanten zijn veelal van Afro-Amerikaanse origine en daar speelt de kapper handig op in. Alle boeken waaruit de kinderen kunnen kiezen, en dat zijn er zo'n honderdtal, schetsen een positief beeld van Afro-Amerikanen, of het nu atleten, astronauten of schrijvers zijn.

* Eén op vijf verkochte boeken in Vlaanderen is bestemd voor de jeugd, zo kopte de krant De Morgen deze week. Op geboortelijsten staan naast tetradoeken, flesjes en speelgoed ook steeds vaker boeken. Hoera! Ik voelde me vooral aangesproken door het zinnetje: "Ze zijn zo populair dat zelfs kinderloze volwassenen ze kopen." Jep, dat ben ik. Een kinderloze volwassene die kinderboeken koopt. En daar ben ik nog trots op ook.

Ben jij ook zo'n liefhebber van kinder- en jeugdboeken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten