zondag 9 oktober 2016

Tussen de regels #19

Iedere zondag verzamel ik voor jou het laatste boekennieuws, heet van de naald in Tussen de regels. Deze week Lize Spit (alweer!), een boek over borsten en als kers op de taart hét gezelligste leesplekje voor deze winter.


* Het lijkt een wekelijks terugkerend fenomeen, Lize Spit die voorbij komt in Tussen de regels. Ook deze week is ze er weer bij. Gisterenavond won ze met Het smelt namelijk de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige literaire debuut. Daarnaast ging ze ook aan de haal met de publieksprijs.

* Productiemaatschappij Eyeworks Belgium heeft de film- en tv-rechten gekocht van de thriller Stille grond van Hilde Vandermeeren. Het boek haalde eerder al de shortlist van de Gouden Strop 2016.

* Leidt literatuur tot een beter begrip van de mensen om ons heen? Emy Koopman onderzocht of mensen echt empathischer worden door het lezen van literatuur en promoveerde daarop aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Haar conclusies kun je hier nalezen.

* Kinderboekenauteur Anna Woltz won afgelopen week de Gouden Griffel met haar boek Gips. Ze kreeg de prijs voor beste kinderboek uitgereikt op het Kinderboekenbal in Haarlem.

* Dimitri Verhulst stuntte deze week door zijn allernieuwste boek gratis aan te bieden. Spoo Pee Doo gaat over de aanslagen in Europa en de onverschilligheid die daar op volgde. Het boek verschijnt meteen in vier talen én als luisterboek en is drie weken lang gratis te downloaden via WeTransfer.

* Ann Reymen stelde afgelopen donderdag haar boek 75B voor. De radiopresentatrice vertelt hierin openlijk over de preventieve borstamputatie en -reconstructie die ze liet uitvoeren omdat ze draagster is van het borstkankergen.

* De gereglementeerde boekenprijs in Vlaanderen is vanaf volgend voorjaar een feit. Minister van Cultuur Sven Gatz keurde daarover deze week een decreet goed. 

* Nog op zoek naar een gezellig leesplekje voor deze winter? Wat dacht je van dit huisje in het bos? Het staat ergens in een bos in de Verenigde Staten en het is waarschijnlijk niet te betalen, maar met een beetje fantasie en handigheid kun je dit toch ook wel maken van een ouderwets tuinhuisje?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten