zondag 25 september 2016

Tussen de regels #17

Iedere zondag verzamel ik voor jou het laatste boekennieuws, heet van de naald in Tussen de regels. Deze week: het belangrijkste boek van Nederland, de Frankfurter Buchmesse en de dagelijkse job van beroemde auteurs.


* De Nederlandse auteur Herman Koch, die ook in ons land erg populair is, is één van de favoriete schrijvers van horroricoon Stephen King. Dat meldde de auteur zelf op Twitter afgelopen week. Het internet werd heel even gek, maar Koch reageerde heel laconiek: "Je krijgt er een goed humeur van."

* De Bijbel is verkozen tot belangrijkste boek van Nederland. Het Achterhuis van Anne Frank eindigde tweede. De verkiezing van het belangrijkste boek maakt deel uit van 2016 Jaar van het Boek. In totaal werden bijna 75 000 stemmen uitgebracht.

* In aanloop naar de Frankfurter Buchmesse groeit de belangstelling voor de literatuur en de cultuur van de Lage Landen. Vlaanderen en Nederland zijn volgende maand eregast op de Buchmesse en er verschenen ondertussen al 454 boeken, zowel vertalingen uit het Nederlands als Duitstalige boeken over Nederland en Vlaanderen.

* Het prentenboek Lettersoep van illustrator en auteur Harriët van Reek is deze week bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar.
* Benieuwd in hoeverre de dagelijkse job van beroemde schrijvers een inspiratie vormde voor hun boeken? Adzuna, een zoekmachine voor vacatures, maakte een leuke infographic hierover. Wist je bijvoorbeeld dat Bram Stoker theatermaker was? Of dat Nicholas Sparks The Notebook schreef terwijl hij werkte als verkoper van farmaceutische producten? (Klik op de infographic om een grotere versie te zien.)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten