vrijdag 9 september 2016

RECENSIE | Van wie hou je? - Jennifer Weiner

Rachel Blum en Andy Landis zijn acht jaar oud als ze elkaar ontmoeten op de Eerste Hulp van het ziekenhuis. Rachel, door haar aangeboren hartafwijking al een ziekenhuisveteraan, is meteen geïntrigeerd door de jongen die daar helemaal alleen in de wachtkamer zit met een gebroken arm. Hij vertelt haar zijn naam. Zij vertelt hem een verhaal. Als Andy wordt meegenomen door een dokter en Rachel teruggaat naar haar ziekenhuisbed, denken ze dat ze elkaar nooit meer zullen zien.

De twee hebben niets gemeen: Rachel groeit op in een keurige buitenwijk; de populaire en beschermd opgevoede dochter van twee liefhebbende ouders, Andy woont alleen met zijn regelmatig afwezige moeder en heeft een bijzonder talent voor hardlopen. Maar gedurende de dertig jaar die volgen zullen Andy en Rachel elkaar keer op keer ontmoeten – voor altijd verbonden door toeval, geschiedenis en de herinnering aan de eerste keer dat ze elkaar zagen, een nacht die hun beider levensloop ingrijpend veranderde.Toen het persbericht van Van wie hou je? binnenkwam, wist ik niet hoe snel ik een recensie-exemplaar moest aanvragen. Ik had nog nooit iets van Jennifer Weiner gelezen en kende haar alleen van de verfilming In her shoes, maar dit boek leek me echt iets voor mij. 

In Van wie hou je? volgen we Rachel en Andy over een periode van dertig jaar na hun eerste ontmoeting op de spoedgevallen van het ziekenhuis waar Rachel opgenomen is voor haar hartkwaal. In die dertig jaar ontmoeten ze elkaar keer op keer, nu eens door een speling van het lot, dan weer omdat ze elkaar bewust opzoeken. En elke keer dat ze mekaar weer terugvinden, zorgen het toeval of hun eigen stommiteiten ervoor dat ze elkaar weer verliezen.

Doordat het boek een tijdsspanne van dertig jaar beslaat, zitten er ook heel wat tijdssprongen in. Na zo'n sprong voelde het vaak alsof Rachel en Andy in tussentijd compleet andere (en soms veel minder sympathieke) personages geworden waren. Ik herkende hen bijna niet meer, wat het moeilijk maakte om me in te leven, ook in hun relatie.

De liefde tussen Andy en Rachel was dan misschien niet zo hartverscheurend en onvergetelijk als op het boek wordt aangegeven, maar ze was zeker lief, schattig en aandoenlijk. Doorheen het verhaal kreeg ik niet echt het gevoel dat ze voorbestemd waren, maar het einde bracht daar dan weer verandering in.

Hoewel het niet zo wordt aangeprezen, kreeg ik door de leeftijd van de hoofdpersonages en de seksscènes het gevoel dat Jennifer Weiner met dit boek op de populaire New Adults-kar heeft willen springen. Of ze daar ook in geslaagd is, laat ik even in het midden. Wat wel zeker is, is dat ze weet hoe ze een fijn, vermakelijk verhaal moet schrijven. Van wie hou je? bezorgt je gegarandeerd een aantal uren leesgenot!


Van wie hou je?
Oorspronkelijke titel: Who do you love? (Vertaling door Eefje Bosch)
Jennifer Weiner
Aantal pagina's: 384
ISBN 9789022577349
Uitgeverij Boekerij (augustus 2016)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten