maandag 11 juli 2016

RECENSIE | Tien grote talenten - Paul Jacobs

In de hete zomer van 1985 nodigt de excentrieke miljonair Edouard Schampenberg tien jonge, beloftevolle talenten uit op zijn landgoed in Zuid-Frankrijk. Het zijn maanden van hard werk, jaloerse intriges en schaamteloze liefdesaffaires, die een tragisch einde krijgen als de verleidelijke Kathy Maljeu in de kortste nacht van het jaar dood wordt aangetroffen in de rotspoel van het kasteel.

Dertig jaar later komt ex-televisiemaker Thomas Breens het verhaal toevallig op het spoor tijdens een reis in Frankrijk met zijn vriendin Kristien. Hij krijgt een gouden idee voor een nieuwe documentaire: een reünie van de tien grote talenten in het kasteel van toen. Maar dan blijkt dat oude geheimen en vetes beter met rust kunnen worden gelaten.Naar analogie met Agatha Christies Tien kleine negers draait ook in Tien grote talenten alles rond een reünie. Een reünie waar onvermijdelijk geheimen uit het verleden komen bovendrijven. En daar zijn uiteraard niet alle genodigden mee opgezet. Allemaal houden ze de schijn hoog, maar stukje bij beetje wordt duidelijk dat iedereen wel iets te verbergen heeft. De vraag is alleen, wat hebben ze er voor over om hun geheimen te bewaren?

Net zoals in de vorige misdaadromans van Paul Jacobs is de hoofdrol ook dit keer weggelegd voor de charismatische Thomas Breens en zijn vriendin Kristien en dat is voor mij altijd een aangenaam weerzien. Ik hou zo van de dynamiek tussen dat koppel; met die twee wordt het nooit saai! 

Over het algemeen lag de thematiek van dit boek mij minder dan de andere boeken die ik al van Paul Jacobs las, maar ik heb er toch weer plezier aan beleefd. De cynische humor en de zonnige Zuid-Franse setting doen wonderen voor mijn humeur. Combineer dat met een goed uitgewerkt, intelligent misdaadverhaal en ik ben een gelukkige lezer.


Tien grote talenten
Paul Jacobs
Aantal pagina's: 304
ISBN 9789089244741
Uitgeverij Houtekiet (mei 2016)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten