woensdag 13 juli 2016

RECENSIE | Inkt en bloed - Lisa Unger

Finley Montgomery is altijd al een buitenbeentje geweest. In haar geboortestad Seattle zoekt ze geregeld het gezelschap op van dubieuze vrienden, en meer dan eens is ze onder invloed van drank en drugs. Maar Finley heeft een geheim. Ze hoort stemmen die er niet zijn, ziet mensen die al lang geleden deze wereld verlieten. Hoe ze ook probeert om alles buiten te sluiten, ze kan zich niet van het gevoel ontdoen dat de fluisteringen haar iets proberen te vertellen... 

Wanneer Finley bij haar grootmoeder Eloise gaat wonen in het afgelegen dorpje The Hollows komt ze voor het eerst dichter bij de waarheid. En het gevaar. Een jong meisje werd ontvoerd tijdens een boswandeling met haar vader en haar broer. Een jaar later is er nog steeds geen spoor van de dader. Kan Finley haar gaven gebruiken om het verdwenen meisje op te sporen en de verantwoordelijke eindelijk te vatten? Hoe diep moet ze graven in zichzelf en de stemmen toelaten haar geest over te nemen? Wie zijn de Drie Zusters die haar overal achtervolgen en die alleen zij kan zien?


Tussen de vele thrillers die dit voorjaar verschenen zijn, trok Inkt en bloed direct mijn aandacht. Niet zozeer omwille van de cover, maar wel omwille van de omschrijving. Thrillers waar het paranormale een rol in speelt spreken me altijd aan. Tegelijk zou het mijn eerste kennismaking met Lisa Unger zijn en daar was ik heel benieuwd naar!

Finley is een heerlijk atypische hoofdpersonage en daar hou ik wel van. Deze jonge meid heeft roze haar, tatoeages én een eigen willetje. Haar paranormale gaven heeft ze van haar oma Eloise, maar ze is vastbesloten om het anders aan te pakken dan Eloise. Ze wil haar leven niet laten beheersen door de stemmen die ze hoort en de geesten die ze ziet, dus probeert ze de boodschap die ze haar sturen te negeren. Tot ze niet anders kan dan eraan toegeven. Ze slaat de handen in elkaar met privédetective Jones Cooper om een aantal mysterieuze verdwijningen in en rond The Hollows op te lossen.

Finley's standpunt wordt regelmatig afgewisseld met dat van andere personages. Zo komen Finley's oma en vriend aan bod, maar ook de familie Gleason, wiens dochtertje verdween en een klein meisje dat "nieuwe Penny" wordt genoemd. Met stukken en brokken kom je te weten wie Penny is en wat er met haar gebeurd is. De aanwijzingen die Unger achterlaat doorheen het boek zijn goed gedoseerd en stellen je geduld danig op de proef. 

The Hollows is een eng dorpje met enge mensen. Doe daar nog een boel enge geesten bovenop en je krijgt een thriller waar ik bang van word. Oké, ik heb niet veel nodig om bang te zijn, maar toch. En hoewel ik met klamme handjes en een droge keel zat te lezen, was het lang geleden dat ik nog zo genoten heb van een thriller.

Blijkbaar heeft Lisa Unger eerder al twee boeken geschreven die zich afspelen in The Hollows, met Jones Cooper in de hoofdrol, maar dat ontdekte ik pas na het lezen van Inkt en bloed. Ik heb het in ieder geval niet gemerkt tijdens het lezen, dus dit boek doet het ook prima als standalone. Al ben ik er zeker van dat dit niet het laatste is dat ik van Lisa Unger lees!


Inkt en bloed
Oorspronkelijke titel: Ink and blood (vertaling door Tracey Drost-Plegt)
Lisa Unger
Aantal pagina's: 304
ISBN 9789022332498
Uitgeverij Manteau (mei 2016)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten