maandag 27 juni 2016

RECENSIE | Smeulende waanzin - Lizi Mulder

Wanneer de lokale kunstvereniging een event plant rond het overlijden van haar memeetje, een bekende kunstschilderes, keert Lore Bossuyt terug naar Sint-Idesbald. Met tegenzin; ze heeft immers slechte souvenirs aan de kustgemeente overgehouden. Met haar Duitse dog Bouca neemt ze haar intrek in een huurhuisje en maakt al snel kennis met buurvrouw Gitte en haar gezin. Onverwacht loopt ze er ook haar jeugdfascinatie Patrick Verbist tegen het lijf. 

Maar hij blijkt niet de enige verrassing te zijn. Nare herinneringen uit het verleden als elfjarige worden nare ervaringen in het heden. Wat is er vijftien jaar geleden nu echt gebeurd? En wat moet ze met haar ontluikende gevoelens voor Patrick?

Lores aanwezigheid en graaftocht in het verleden voeden de plaatselijke roddelmolen en worden door iemand duidelijk niet gesmaakt. De tijd tikt weg. Voor Lore en voor de waarheid...


Toen Lizi Mulder me vroeg om een plekje vrij te houden voor haar nieuwe boek ging ik daar graag op in. Vorige zomer was ik al enthousiast over debuutthriller Zinsbedrog en ook deze Smeulende waanzin heeft me heel wat uurtjes leesplezier bezorgd. 

Smeulende waanzin speelt zich grotendeels af in Sint-Idesbald, door zijn inwoners liefkozend "Baaltje" genoemd, een idyllisch kustdorpje dat nog niet aangetast is door massatoerisme. Deze setting past perfect bij het verhaal dat de schrijfster wil vertellen en bezorgde me op slag een zomergevoel. Tegelijk was er ook dat beklemmende gevoel van een dorp waar iedereen iedereen kent en niks onopgemerkt blijft. 

In vergelijking met haar debuut zijn Lizi's schrijverskwaliteiten er zeker op vooruit gegaan. Het verhaal loopt vlotter en ook al komen er veel personages aan bod, ze spelen dit keer wel allemaal een onmisbare rol. Lore Bossuyt en Patrick Verbist zijn innemende karakters die al snel tot leven komen en ook Bouca, Lores Duitse dog, wist in een mum van tijd mijn hart te veroveren. Dat Jo en Steve, de hoofdpersonages uit Zinsbedrog ook terug hun opwachting maken, is een leuk detail, maar dit boek is verder ook perfect apart van zijn voorganger te lezen.

Ook de combinatie van spanning en romantiek doet het wat mij betreft prima. Tussen Lore en Patrick spatten de vonken ervan af en de goed uitgewerkte spannende elementen zorgen dan voor een mooi tegenwicht. 

Ik schreef het al in mijn recensie van Zinsbedrog en ik schrijf het nu gewoon opnieuw (het moest maar eens effect hebben): waarom krijgen beloftevolle Vlaamse schrijvers als Lizi Mulder toch niet meer aandacht en kansen? Ik ben er namelijk zeker van dat dit boek niet moet onderdoen voor alle zogenaamde bestsellers waar we deze zomer mee rond de oren geslagen zullen worden.


Smeulende waanzin
Lizi Mulder
Aantal pagina's: 293
ISBN 9789491897702
Uitgeverij aquaZZ (juni 2016)

Met dank aan de auteur voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten