dinsdag 29 december 2015

RECENSIE | Een week in Parijs - Jojo Moyes

In het Parijs van de belle époque brengt Sophie de eerste romantische weken na hun trouwen door met haar geliefde, de schilder Édouard Lefèvre. Het is een opwindende tijd, hoewel het leven aan de zijde van een arme kunstenaar ook zijn schaduwkanten kent... 

Meer dan een eeuw later komen Liv en David aan in Parijs voor hun huwelijksreis. De stad is prachtig, maar de romantiek is ver te zoeken, vooral doordat Liv steeds alleen is omdat David de ene zakelijke afspraak na de andere heeft. Heeft Liv de fout van haar leven gemaakt?


Dit boek viel toevallig op vrijdag 13 november op de mat, een dag die Parijs voorgoed zou veranderen. Nog onder de indruk van de gebeurtenissen besloot ik dat weekend toch te beginnen in Een week in Parijs, een boek waar ik heel lang naar uit had gekeken.

Liv en Sophie, de hoofdpersonages uit Portret van een vrouw, brengen hun huwelijksreis door in Parijs en dat loopt niet van een leien dakje. Maar de problemen van de twee vrouwen leken me op dat moment zo banaal. Ik las het boek uiteindelijk wel uit, maar ik ging me steeds meer ergeren. Dus jouw man heeft niet genoeg aandacht voor jou op jullie huwelijksreis? Wees blij dat je hem nog hebt, dat je de kans gekregen hebt om te trouwen met de liefde van je leven. Niet helemaal eerlijk, vond ik van mezelf en nu de gebeurtenissen in Parijs wat tijd gekregen hebben om een beetje te bezinken, besloot ik het boek vorig weekend nog eens opnieuw te lezen. Zouden andere omstandigheden me ook een ander gevoel bezorgen?

Ja en neen. Portret van een vrouw is zo meeslepend, zo intens en hartverscheurend, dat Een week in Parijs een beetje op een teleurstelling uitdraait als je het erna leest - ongeacht de omstandigheden. Er gebeurt eigenlijk vrij weinig en Sophie en Liv zijn een stuk oppervlakkiger en minder innemend dan in Portret van een vrouw. Als je bekijkt met welke problemen ze daar te maken zullen krijgen, maken ze hier allebei van een mug een olifant. Daarom denk ik ook dat je beter dit boekje eerst kunt lezen, bij wijze van inleiding, om dan helemaal te verdrinken in Portret van een vrouw

Maar Jojo Moyes zou natuurlijk Jojo Moyes niet zijn als ze er ook hier niet in slaagde om haar eigen stempel op het verhaal te drukken. De sfeerschepping is prachtig en met dit boekje bewijst ze dat Parijs altijd de stad van de liefde zal blijven, wat er ook gebeurt.


Een week in Parijs
Oorspronkelijke titel: Honeymoon in Paris (Vertaling door Anne Livestro)
Jojo Moyes
Aantal pagina's: 112
ISBN 9789026138829
Uitgeverij De Fontein (november 2015)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten