zondag 22 november 2015

RECENSIE | Schakels - Nico de Beer

De Brusselse taxichauffeur Walter Sevenijns staat ’s nachts in de hoerenbuurt op een klant te wachten. Hij hoort iemand gillen en gaat op onderzoek uit. Op de binnenplaats van een club staat een aan de muur geketende vrouw. Dan gaat een deur open, wordt de ketting losgemaakt en de vrouw naar binnen getrokken. Walter raakt het beeld van de prostituee niet kwijt en bedenkt een plan om haar te bevrijden. Hij treft vergaande voorbereidingen voor zijn eenmansactie, maar tegen wie hij het moet opnemen is hem niet duidelijk.

Rechercheur Steven Goossens krijgt het dossier over een vermiste Poolse vrouw op zijn bureau. Samen met zijn collega Kris van Diemen komt hij een Pool op het spoor die met de zaak te maken heeft. Het kat-en-muisspel dat volgt, leidt tot Goossens’ vertrek naar Polen, waar hij in het kader van grensoverschrijdende politiesamenwerking dertig dagen de tijd heeft om de vrouwenhandelaar op te sporen en in te rekenen.


Toen het mailtje van LetterRijn over Schakels op mijn digitale mat viel, had ik nog nooit gehoord van Nico de Beer. Hoewel ik niet zo weg was van de cover, wist de flaptekst wel mijn aandacht te trekken. Een taxichauffeur die het plan opvat om een prostituee te bevrijden klinkt in ieder geval als een originele insteek voor een thriller.

Schakels bestaat uit drie grote delen. Het eerste deel, met Walter Sevenijns in de hoofdrol, speelt zich voornamelijk af in Brussel. Zijn afscheidsbrief aan zijn vrouw is een opener van formaat. Hij roept heel wat vragen op en zorgt ervoor dat de spanning er onmiddellijk in zit. In het tweede en derde deel, na Walters dood, nemen rechercheur Steven Goossens en zijn collega Kris Van Diemen deze hoofdrol over, in Antwerpen en later in Polen. In tegenstelling tot veel andere thrillers en misdaadromans draait het in dit boek niet zozeer rond het uitvissen wie de dader is, dan wel hem te pakken krijgen voor hij weer toeslaat en genoeg bewijslast verzamelen om hem voor lange tijd vast te houden. Zware thema's als vrouwenhandel en prostitutie zijn de rode draad door het verhaal. Het idee dat dit alles eigenlijk niet eens zo ver van de werkelijkheid ligt, bezorgde me kippenvel.

Walter en Steven dienen dan misschien wel hetzelfde doel, ze konden niet meer van elkaar verschillen. Walter is een beetje knullig, maar hij overstijgt zichzelf in een poging goed te doen. Steven Goossens is dan weer de stoere flik die alles op alles zet om de dader te pakken en daarbij de regels wel eens aan zijn laars durft te lappen. Over het persoonlijke leven van de rechercheur komen we jammer genoeg niet zoveel te weten, maar er zijn nog meer Steven Goossens-thrillers op komst, dus in de toekomst komt hier hopelijk verandering in.

De auteur heeft oog voor detail en alle verhaallijnen zijn minutieus uitgewerkt. Situaties en gebeurtenissen die vragen zouden kunnen oproepen worden terloops verduidelijkt en door bepaalde tijdspannen vanuit verschillende perspectieven weer te geven krijg je meer inzicht in het verhaal. In het begin viel het me op dat de dialogen soms wat stroef lopen, maar gaandeweg verbeterde dit - of ik merkte het niet meer omdat ik ondertussen zo opging in het verhaal, dat kan ook.

Met Schakels heeft Nico de Beer een geslaagd thrillerdebuut neergezet. Het is een origineel verhaal dat klopt tot in de kleinste details en dat je meesleept in een wereld waar je in het echte leven het liefst zo ver mogelijk vandaan wilt blijven.


Schakels
Nico de Beer
Aantal pagina's: 370
ISBN 9789491875182
Uitgeverij LetterRijn (november 2015)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten