dinsdag 10 november 2015

RECENSIE | De Vlamberken - Lars Mytting

In de herfst van 1971 komt een Noors echtpaar om het leven in Frankrijk. Hun driejarig zoontje Edvard blijft ongedeerd en groeit op bij zijn grootvader op een afgelegen boerderij in Noorwegen. Het gemis en het gevoel dat hij iets belangrijks is vergeten over het ongeluk blijft voortdurend aan hem knagen. Wanneer zijn grootvader overlijdt, blijft Edvard helemaal alleen achter, met een heleboel onbeantwoorde vragen. Wat deden zijn ouders in dat afgesloten bos? Was het echt toeval dat ze op een oude granaat uit de Eerste Wereldoorlog trapten? En waarom heeft hijzelf het ongeluk overleefd? Zijn zoektocht naar antwoorden voert Edvard van Frankrijk naar de Shetlandeilanden en de duistere krochten van zijn familieverleden. Een verleden dat nauw verbonden is met de grote Europese tragedies van de twintigste eeuw.


Sinds ik blog laat ik me niet vaak meer verrassen door een boek. Meer nog dan vroeger kies ik heel berekend boeken uit waarvan ik bijna zeker weet dat ze me zullen bevallen, vooral als het over recensie-exemplaren gaat. Toch is er af en toe zo'n boek waar ik in eerste instantie niet te veel van verwacht en dat me dan toch verrast. De Vlamberken hoort zeker bij dit selecte groepje boeken.

De buitenkant vond ik nogal onbeduidend, wat saai zelfs, en met die flaptekst kon het verhaal eigenlijk alle kanten op. Het zou een gezapige familieroman kunnen zijn, met mooie zinnen maar weinig actie, of het zou een echte zoektocht kunnen worden met spannende plotwendingen en intriges. Gelukkig heeft de auteur het beste van deze twee opties weten te combineren: fraaie sfeerschepping, poëtische zinnen maar ook spannende verhaallijnen en actie.

Net zoals in Myttings vorige boek De man en het hout, een filosofische en praktische gids voor houtliefhebbers, is hout de rode draad in het verhaal, maar er is meer. Veel meer. De Vlamberken vertelt ook het verhaal van een jongeman die op zoek gaat naar zijn verleden, naar wie hij echt is. De geheimen die zijn grootvader voor hem verborgen hield, moet Edvard na diens dood kost wat kost boven water zien te krijgen. Net zoals vlamberkenhout zijn prachtige patronen te danken heeft aan beschadigingen uit het verleden, zo moet hij de gebeurtenissen uit zijn jeugd zien om te buigen tot iets positiefs.

Langzaam maar zeker geeft Mytting stukjes van de puzzel prijs die je als lezer maar al te graag op zijn plaats wilt leggen. De honger naar antwoorden die Edvard drijft, overviel mij na een trage start ook en zorgde ervoor dat ik bleef lezen. Ik waande me in een chalet ergens in het hoge noorden. Fijn gezelschap, een warm dekentje en thee had ik, enkel het haardvuur ontbrak. De Vlamberken is voor mij zonder twijfel één van de grootste verrassingen van 2015!


De Vlamberken
Oorspronkelijke titel: Svøm med dem som drukner (Vertaling door Paula Stevens)
Lars Mytting
Aantal pagina's: 429
ISBN 9789025445843
Uitgeverij Atlas Contact (september 2015)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten