zondag 29 november 2015

RECENSIE | Afscheid voor beginners - Anne Tyler

Aaron Woolcott raakte door een kinderziekte gehandicapt, maar hij weigert zich tijdens zijn volwassen leven te laten betuttelen zoals zijn moeder en zus jarenlang gedaan hebben. Wanneer hij radiologe Dorothy ontmoet is het juist haar gebrek aan zorgzaamheid en medelijden waar hij voor valt. Hun huwelijk loopt lang niet altijd over rozen, maar als Dorothy bij ongeluk om het leven komt, lijkt het alsof ook Aarons leven voorgoed voorbij is. Als Dorothy regelmatig opduikt in zijn buurt is hij niet verbaasd, in tegendeel, hun gesprekken helpen hem er langzaam maar zeker weer bovenop.


Hoewel ik de tafel met nieuwe aanwinsten nooit oversla tijdens een bezoekje aan de bib, vind ik de oudere, vaak onbekende boeken die er in de rekken staan minstens even leuk. Deze Afscheid voor beginners bijvoorbeeld. Bijna helemaal stukgelezen trok dit boek mijn aandacht met zijn sobere en tegelijk toch opvallende cover. Met het verhaal ging het ongeveer hetzelfde.

Een man die gesprekken voert met zijn overleden vrouw; een origineel of spannend opzet kun je het niet noemen. Toch blaast Anne Tyler in een sobere, maar rake stijl dit ogenschijnlijk simpel verhaal leven in. Haar stijl deed me een beetje denken aan die van Diane Broeckhoven. Ook zij slaagt er altijd in om met weinig woorden veel te vertellen en alledaagse dingen en gebeurtenissen naar een hoger niveau te tillen.

In de gesprekken die Aaron en Dorothy na Dorothy's dood voeren wordt hun huwelijk genadeloos onder de loep genomen. De mooie momenten, maar ook de frustraties, de misverstanden en de noodzakelijke compromissen zijn opvallend realistisch en herkenbaar. Zo leert Aaron niet alleen meer over zijn relatie maar ook over zichzelf, en hoewel ik hem in eerste instantie geen sympathiek personage vond, leefde ik na een tijdje toch met hem mee.

Afscheid voor beginners is een ingetogen, sobere roman over rouw en verlies, maar ook over opnieuw beginnen en jezelf beter leren kennen.


Afscheid voor beginners
Oorspronkelijke titel: The Beginner's Goodbye (Vertaling door Aleid van Eekelen-Benders)
Anne Tyler
Aantal pagina's: 240
ISBN 9789023476207
Uitgeverij Cargo (2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten